Ali Mohammad er 18 år og bor i Valhals Kvarter i Sydkystens Boligselskab. Han cykler hver dag fra sit hjem i Hundige til gymnasiet i Ishøj, hvor han går i 2.g på en HTX-linje med bioteknologi og matematik.
”Det er spændende. Min drøm er nok at uddanne mig indenfor noget med medicin. Min familie er også glade. Man er jo på en måde en mønsterbryder,” siger han.
Det med at gå på gymnasiet lå ikke bare i kortene. Ali fik hjælp på vejen fra Jobplaneten – en særlig indsats, der forbereder børn og unge i Greve Nord til fritidsjob og inspirerer dem til uddannelse. Gennem jobplaneten fik Ali først et lommepengejob i områdets Miljøpatrulje.
”Vi samlede skrald og lærte om at sortere og passe på naturen. Jeg mødte mange forskellige mennesker og udviklede mig til ikke længere at være så genert. Det har betydet rigtig meget,” forklarer han. Senere blev det også til fritidsjob i supermarkedet Rema 1000.
”Jeg fik gode oplevelser med at være i et job og lærte at tage ansvar. Og endnu mere mod på at uddanne mig videre,” siger han. Den oplevelse er han ikke alene om.
Bedre end landsgennemsnittet
Antallet af unge fra Greve Nord mellem 15-17 år, som har grundskolen som højeste uddannelse, og som ikke er i gang med en uddannelse, er i perioden 2012-2020 faldet fra 11,71 procent til 3,85 procent. Det viser tal fra Landsbyggefonden.
Dermed ligger Greve Nords unge under landsgennemsnittet, der i 2020 var på 4,74 procent og næsten på niveau med Greve Kommune, der var på 3,78 procent i 2020.
De unges planet
Jobplaneten er et særligt initiativ, som kan tilskrives en del af æren for den positive udvikling i uddannelsesniveauet i Greve Nord. Siden 2019 har der samlet set været flere end 1.000 unge igennem Jobplanetens forløb. Initiativet er sat i verden af tre boligselskaber i Greve-Hundige området, heriblandt Sydkystens Boligselskab.
”Det viser, at når vi arbejder sammen og målrettet, så kan vi i fællesskab opnå nogle markante resultater. Det er jo en relativt lille indsats, der har ført til, at de unge i vores område er bedre rustet til at tage uddannelse og komme i beskæftigelse,” siger Sophus Vørsing, formand for Sydkystens Boligselskab.
Styrker boligområderne
Han peger på, at de unges udvikling også har betydning for boligområdet:
”Det er jo specielt vigtigt for vores boligområder, at unge i højere grad uddanner sig, fordi det for en stor del også betyder, at de bryder den sociale arv og mindsker sandsynligheden for fremtidig udsathed. Det styrker også vores områder, fordi det kan have en positiv betydning for, at flere beboere har overskud til at deltage i beboerdemokratiet og i øvrigt sørge for at få huslejen betalt. Samlet set har det en positiv effekt på området, også fordi der er færre unge, som hænger ud og bare skal have tiden til at gå.”
Planeten lukker – men ikke helt
Desværre står Jobplaneten til at lukke, fordi finansieringen udløber, men Sophus Vørsing håber, at dele af indsatsen kan videreføres.
”Vi har talt med parterne bag Greve Nord projektet om, at vi i fællesskab kan drive dele af Jobplaneten videre. Vi syntes jo, at vi har nået nogle gode resultater, som vi gerne vil være med til fortsat at levere til glæde for vores beboere. Jeg vil samtidig gerne sige tak til Greve Kommune, der hidtil har været aktiv part i projektet og dermed har andel i de resultater, der er opnået,” siger han.
Baggrund: Greve Nord Projektet
Greve Nord Projektet er en boligsocial helhedsplan, der dækker boligafdelingerne:
• Askerød i Vridsløselille Andelsboligforening/ BO-VEST
• Gersagerparken i Greve Boligselskab
• Gudekvartererne (Thors Kvarter, Heimdals Kvarter, Ægirs Kvarter, Valhals Kvarter, Freyas Kvarter) og Klyngen i Sydkystens Boligselskab / KAB
Den nuværende helhedsplan løber til 2025.