Liv Mellem HusenePlejehjem inviterer ChatGPT med ved kaffebordet

Plejehjem inviterer ChatGPT med ved kaffebordet

Fra arkæologi i York til ferieminder fra Bornholm. Plejehjemsbeboere på Amager deler livshistorier og bruger kunstig intelligens til at give perspektiv og sparke gang i dialogen

I fællesstuen på tredje sal i Plejecenter Hørgården har en gruppe beboere mingeleret rollatorer og kørestole på plads i en halvcirkel omkring storskærmen. De samles hver onsdag og deler historier fra deres liv, og som noget ganske specielt bruger de dialogrobotten, ChatGPT, til at sætte perspektiv på samtalen. To frivillige fik ideen og styrer samtalen – John E. K. Knudsen og Uffe Petersen. John er uddannet indenfor it og bor lige ved siden af Plejecentret i Boligforeningen 3B’s afdeling Remisevænget Nord.
76-årige Birgitte Poul Salberg lægger ud med at fortælle, at hun har arbejdet som arkæolog i York i England. Området var besat af Romerne i næsten 500 år.
John E. K. Knudsen er hurtig på tasterne og spørger Chatbotten: Hvad ved du om Romerriget?
Han læser svaret for gruppen: ”Romerriget var en af de mest indflydelsesrige civilisationer i verdenshistorien.” Det bliver fulgt op af en mængde fakta.

Birgitte fortsætter: ”Indflydelsen fra romerne er tydelig fx i bynavnene. Alle der ender på -chester, stammer fra latin.” Hun fortæller også om romernes evner indenfor ingeniørarbejde fx akvadukterne, et særligt vandforsyningssystem.
ChatGPT er leveringsdygtig i både billede og beskrivelse af de oldgamle, men imponerende anlæg.
”Det er jo helt fantastisk,” udbryder en beboer i kredsen.
Niels fløjter. Han har en gang haft et landbrug i Sønderjylland.

Birgitte Poul Salberg har bl.a. arbejdet som arkæolog i York i England.

Ferieminder fra Bornholm

Uffe Petersen, holdets anden mødeleder og konsulent på Hørgården, er opmærksom på at invitere flere ind i samtalen. Han ved, at Henning har et nært forhold til Bornholm og opfordrer ham til at fortælle mere.
”Min familie var ejer af Hammers Pension i Sandvig. Når vi kom på besøg, kan jeg huske, at vi kørte med tog fra Rønne til Sandvig, og at det var en stor ting at komme til Bornholm dengang,” siger han.
ChatGPT supplerer med at berette om toglinjerne på øen, som om de stadig eksisterer, men Henning kan fortælle, at de er nedlagt. Ufuldstændige fakta er et svagt punkt ved teknologien, men kan ikke forstyrre det store billede – slet ikke i så vidende en forsamling.

Gift med kongebrev for at få lejlighed

Gunna Wrønding byder ind med den næste historie. Hun har rødder i lokalområdet på Amager.
”Jeg var 17 år, da jeg mødte min mand på en kaffebar. Den lå der, hvor Elgiganten i Amagercentret ligger i dag, siger hun”
John er ved tasterne, men ChatGPT beklager (høflig er den også), at det ikke er muligt at finde oplysninger om tidligere virksomheder.

Gunna fortsætter: ”Vi blev gift, da jeg fyldte 18 år, og Svend var 20. Med kongebrev og forældretilladelse. Man skulle være gift for at få en lejlighed.”
ChatGPT oplyser gruppen om reglerne for kongebrev. Gunna fortæller videre.
”Nogle år senere købte vi et hus i Sverigesgade. Det kostede 65.000. Vi havde fire børn og sad hårdt i det. Vi solgte i 1980. Mit barnebarn fortæller, at sådan et hus i dag koster 7 millioner, ” siger hun.
Rundt om bordet bliver der rystet på hovedet. Niels fløjter.

Gunna Wrønding (tv.) fortæller om at møde kærligheden og finde bolig på Amager.

Hvem må cykle til skole?

Inger er også vokset op i København, men i en anden bydel. Hun husker, at der var regler om, at man kun måtte cykle i skole, hvis der var langt nok. Ellers skulle man gå.
Det kan ChatGPT bekræfte og oplyser, at det var forskelligt fra skole til skole alt efter trafiksikkerheden. Inger mener, at antallet af pladser i cykelstativerne også spillede ind. Midt i samtalen om skoletiden opdager Inger og Kirsten pludselig, at de faktiske har gået på den samme skole. Emdrup Skole. To klassetrin fra hinanden.
John bliver rørt. Niels fløjter.

En hylde i fællesstuen, Plejecenter Hørgården.

En sammenhængende historie

Sådan viste en eftermiddag på Plejecentret Hørgården, hvor lille verden kan være, når vi deler historier. Og samtidig storslået med en flig af Romerriget i England. ChatGPT gav livsfortællingerne et ekstra puf ud over sofakanten, men kunne man egentlig google sig til lignende resultater?
”Nej,” lyder det prompte fra John E. K. Knudsen. ”ChatGPT leverer en sammenhængende historie, der er grydeklar, og som jeg læser op for gruppen. Google giver links, som du selv skal ind og studere og bearbejde.”
Han har arbejdet i godt et år med at lære ChatGPT at kende og har som frivillig stillet spørgsmål til robotten ved otte møder på plejehjemmet.
”Jeg brænder for at få AI ud over rampen til hverdagsbrug. Håbet er, at alle her på etagen kommer med og får glæde af det. Og at vi finder flere kloge måder at bruge den kunstige intelligens,” siger han.

Livshistorie-gruppen samlet omkring storskærmen. John Knudsen (yderst til højre) stiller undervejs relevante spørgsmål til ChatGPT.

Seneste nyt

Andre læste også