Tidligere i år foreslog økonomidirektør i KAB, Mikkel Boel, at man ændrede regnskabsprincipperne for, hvordan kursudsving bliver bogført i de almene boligafdelinger. Baggrunden var, at kurstab og -gevinster hidtil er blevet bogført i de enkelte boligafdelingers driftsregnskaber. Med udsigt til store negative afkast i år ville det betyde, at man mange afdelinger ville være nødt til at sætte huslejen op for at gøre op for kurstabet.
Forslaget er nu blevet imødekommet af regeringen, og dermed vil udsving i kursen på investerede midler ikke længere få direkte konsekvenser for beboerne. I stedet skal kursudsving fremover bogføres i boligafdelingernes balance. Det er en nyhed, der glæder Mikkel Boel.
”Vi har sammen med BL arbejdet hårdt for at få denne ændring igennem. Det har kæmpe betydning for, at vi kan passe på beboernes husleje. Med den økonomiske situation, vi står i, ville vi risikere, at nogle beboere ville opleve store huslejestigninger, og det ville være helt urimeligt. Derfor er jeg rigtig glad for, at arbejdet har båret frugt, og ændringen er blevet til virkelighed,” siger økonomidirektøren.
Det sidste skal på plads
De nye regler gælder fremadrettet, og derfor vil boligorganisationer med regnskabsafslutning før 15. september 2022 i udgangspunktet først blive omfattet fra 2023. Ifølge BL – Danmarks Almene Boliger arbejder man dog på en overgangsregel for boligorganisationer med regnskaber, der bliver afsluttet i 2022.
”Før vi for alvor kan række armene i vejret, skal vi sikre, at vi får nogle gode overgangsregler for de boligorganisationer, der har et skævt regnskabsår. Vi må ikke efterlade nogen, der ikke bliver omfattet af de nye regler. Det skylder vi beboerne at sørge for,” siger Mikkel Boel.
Vil du vide mere?
Er du interesseret i, hvordan KAB-Fællesskabets investeringer bliver påvirket af den nuværende økonomiske situation? Se webinaret “Investeringer i KAB-Fællesskabet” fra den 18. august 2022.