Som overborgmester, direktør i Ørestadsselskabet, chef for By & Havn og nu i NREP, det private ejendomsselskab, hvor han som byudviklingsdirektør er med til at udvikle områder, som fx Tingbjerg og Jernbanebyen, hvor det private og det almene rykker sammen og skaber nyt.
Men fordi der nu er privat afsender på Jens Kramer Mikkelsens lønseddel, betyder det ikke, at han har glemt det almene og det sociale.
I et interview med KABnyt giver han sit bud på, hvad der er brug for i hovedstaden for at sikre den blandende by, som han fortsat er varm fortaler for. Men først et historisk view; for Kramer er en mand, som både kan detaljen om den almene aktie i – fx den kommende Jernbaneby – og det brede, historiske perspektiv i Københavns udvikling.
Boligpolitikken er nøglen
”Gennem de sidste 100 år har man set en direkte sammenhæng mellem byens velstand og dens boligpolitik. Boligpolitikken har været nøglen til forståelsen af, hvorvidt det gik godt eller skidt i byen,” siger Kramer.
Det er rigtigt, at der er nogle udfordringer lige nu for det almene. Det skal håndteres. Men det er ikke exceptionelt, at der i perioder har været meget lidt byggeri – om det så er alment eller privat, fortæller Kramer, som selv var overborgmester fra 1989 til 2004.
Den store udflytning
Han beskriver, hvordan man i efterkrigstiden, i 60’erne og 70’erne, oplevede en kæmpe udflytning fra København til nye boligområder i omegnen – til parcelhusområder og til store almene boligområder. Netop fordi man ikke i byen havde tilstrækkeligt egnede, sunde familieboliger.
Det førte igen til en periode med sanering op igennem 70’erne og 80’erne. I den periode var det Jens Kramers forgænger, Egon Weidekamps, helt store øvelse at gøre byen sundere at bo i.
Sund byfornyelse
Siden kom byfornyelsen på Vesterbro i 90’erne, de nye kvarterer – ikke mindst Ørestad og udviklingen af havneområderne, som var en del af grundstenen til det København, vi kender i dag. En periode, hvor den almene sektor i øvrigt tog et stort ansvar og fx hjalp med genhusning i forbindelse med byfornyelsen og var med til at skabe Ørestad, pointerer Kramer.
“Vi skal sikre boliger til alle livsfaser”
Den blandede by er målet
I nutidens København understreger Kramer vigtigheden af at skabe en by, der rummer betalelige boliger for almindelige indkomster og en mangfoldighed af boligtyper og ejerformer. Ikke blot ungdoms- og ældreboliger, bofællesskaber og boliger til singler, men også familieboliger, der kan støtte en varieret demografi.
”Vi skal sikre boliger til alle livsfaser – for familien eller hende, der er færdig som lærling til den ældre borger, og det kræver en blanding af boligstørrelser og ejerformer,” siger han.
Økonomien er en udfordring
En af de mest presserende udfordringer i dag er at sikre økonomisk overkommelige boliger. Det kan ikke løses af markedet alene og kræver almene boliger. Kramer foreslår konkrete løsninger, såsom justering af det nuværende maksimumsbeløb, der regulerer omkostningerne ved alment boligbyggeri.
”Vi bør overveje en yderligere regionalisering af maksimumsbeløbet, så det reflekterer de faktiske omkostninger i forskellige dele af landet. Det vil ikke alene give en mere fleksibel tilgang til boligbyggeri, men også sikre, at almene boliger fortsat kan være en overkommelig mulighed for de fleste,” siger Jens Kramer Mikkelsen.
Mere fortætning og fleksibilitet
Men et højere beløb kan ikke gøre det alene. Ud over fortætning i nogle områder taler Jens Kramer Mikkelsen også varmt for behovet for innovation i byudviklingen og i byggeriet. Han nævner koncepter som fleksible boliger, der kan tilpasses familiers skiftende behov.
”Jeg har været med til at udtænke løsninger, hvor man fx kan inddrage værelser fra en lejlighed og bruge i nabolejligheden, når behovet skifter, hvis ungerne flytter eller ved en skilsmisse. Men enkelt er det ikke…”
Vi skal være mere innovative og fleksible i vores tilgang til boligdesign. siger han og fortæller om den almene afdeling på Østerbro, hvor han selv voksende op – og hvor der var mulighed for at leje et ekstra værelse, når pladsen blev for trang i den 2 ½ værelses lejlighed til forældrene og de to brødre.
Samarbejde mellem almene og private er vejen
Og netop innovation, udvikling og mere boligbyggeri er fortsat vejen frem, hvis man spørger Kramer. Ikke fordi han tror på, at priserne på nybyggeri vil falde. Men i bedste fald kan man holde dem i ro, så de fleste kan være med i fremtidens København.
”Samarbejdet mellem almene boligselskaber og private udviklere skal være i øjenhøjde, og vi kan ikke lade markedet alene håndtere disse udfordringer. Det er vigtigt, at samarbejdet mellem den private sektor og de almene selskaber indgår tidligt i byudviklingsprocesserne for at sikre en velintegreret, blandet by,” slutter Kramer.
Læs også interview med overborgmester Sophie Hæstorp Andersen
Læs også interview med tidligere overborgmester Frank Jensen
Læs Jens Elmelunds kommentarer