Der mangler boliger til unge, som er til at betale, i København. Det slog Mikkel Warming fast på talerstolen, da han som dagens første taler skulle fremhæve, hvorfor Boligselskabet AKB, København bygger ungdomsboliger på Østerbro:
”Som mange af jer ved, har den almene sektor svært ved at bygge nyt. Vi kæmper med høje priser og med at bygge inden for rammebeløbet. Det er derfor glædeligt, at vi snart kan tilbyde gode og funktionelle ungdomsboliger til en husleje, som unge – også dem med lav betalingsevne – har råd til.”
Mikkel fortsætter:
”De unge, der flytter ind, kan se frem til en bolig, der ligger centralt placeret i København og som understøtter rummelige og mangfoldige fællesskaber (fælles gårdrum, vaskeri og tagterrasse red.). Det er vigtigt, da et godt naboskab er med til at skabe trygge og rare boliger. Men i AKB, København vil vi hjælpe fællesskabet yderligere på vej. Vi vil derfor genbruge vores erfaringer med ambassadørordningen fra Papirøen og Faste Batteri og lade en gruppe unge flytte ind før tid, så de kan forberede sociale aktiviteter og samarbejde med driften om at give beboerne den bedst mulige indflytning.”
Sammen er vi stærke
Byggeriet af Grunwalds Have er et godt eksempel på, hvordan byggeprojekter kan realiseres, når almene og private aktører slår kræfterne sammen.
Dette projekt kan kun lade sig gøre med en delegeret model
Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB
De 56 almene ungdomsboliger ved AKB, København er nemlig en del af et større byggeri, som også tæller 166 private ungdomsboliger ved AP Ejendomme og en ny øvesal til Østre Gasværk Teater. Projektet gennemføres i en såkaldt delegeret bygherremodel med NRE Group som udvikler.
Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB:
”Dette projekt kan kun lade sig gøre med en delegeret model. I dag kan vi glæde os over et byggeri, der rejser sig i sin fulde højde og beriger bybilledet. Det er lykkedes os sammen at finde en fælles vej på en lang og snørklet rute med lange processer og vanskelige betingelser.”
1.000 års boliger
Sidste mand på podiet er Jonas Olesen, salgs- og udviklingsdirektør i NRE. Jonas fremhæver, den lange tid byggeriet har været længe undervejs (12 år red.), og kalder det en milepæl, at vi står her i dag. Han takker AKB, København og KAB for et godt samarbejde og retter derefter sin opmærksomhed mod håndværkerne:
”Når alt kommer til alt, er det jeres skyld, vi står her. Vi sidder med vores projektplaner og holder møder, men hvis I ikke gik på byggepladsen, ville der intet byggeri være. Jeg håber, Grunwalds Have også står her om 100 år, måske endda om 1.000 år.”
Om Grunwalds Have
Afdelingen ligger på kanten af det nye og gamle Østerbro med Østre Gasværk Teater, Østerbro Skøjtehal og B93’s fodboldbaner som nærmeste naboer. De 56 ungdomsboliger, som Boligselskabet AKB, København bygger, bliver på ca. 50 m2. Boligerne indrettes med karnapper, og der bliver adgang til fælleslokale, vaskeri og tagterrasse. Grunwalds Have refererer til Morten Grunwald som i mange år var teaterdirektør på Østre Gasværk Teater.
Der er forventet indflytning i februar/marts 2025. 🔑
Der er ikke åbent for ansøgning til boligerne endnu, men hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet for Grunwalds Have, får du besked, når ventelisten åbner.
https://www.kab-bolig.dk/boligsoegende/boliger-paa-vej/grunwalds-have
Byggeriets parter
- Bygherrer: Boligselskabet AKB, København, AP Ejendomme og Østre Gasværk Teater
- Totalentreprenør: NRE Group
- MOE Artelia Group
- KHR Architecture
- Skala architecture
- UrbanLab
- Artelia
- Københavns Kommune
- Poul Schmith/Kammeradvokaten