Drift og teknikTør luft i nye byggerier er et overset problem

Tør luft i nye byggerier er et overset problem

Som regel handler et godt indeklima om at sørge for, at der ikke er for fugtigt. KAB’s nye undersøgelser viser imidlertid, at tør luft måske er et større problem, end hidtil antaget. Teknik-teamet i KAB har fundet en løsning på problemet

Tørt indeklima - Hus tegnet i sand

Hvis du døjer med revner i trægulv eller -møbler, kan problemet skyldes for tør luft i boligen.

KAB og Brunata har i samarbejde gennemført undersøgelser af indeklimaet ved hjælp af et hygrometer – en rumføler, der måler luftfugtighed. Teknologien er ikke ny, men er først nu blevet så billig, at alle reelt har adgang til at bruge den.

De første målinger er gennemført i nogle af Roskilde Nord Boligselskab og Ballerup Ejendomsselskabs boligafdelinger og viser, at luften i flere boliger er for tør.

Tæt nybyggeri

Fælles for de boliger, der døjede med tør luft var, at de enten var nybyggede eller renoveret for nyligt.

”Nyt byggeri er blevet ultratæt. Der er ingen revner ved vinduerne eller den slags, som der var engang. Samtidigt er det lovpligtigt at installere genvindingsanlæg, hvor ventilationen affugter den friske luft,” forklarer Josef Wahdan, der er energi- og varmekonsulent i KAB.

Genvindingsanlæg forebygger fugt og skimmel, hvilket er vigtigt. Men Teknik-teamet i KAB har fundet en permanent løsning på problemet, der ikke samtidigt skaber et nyt.

Ændrede indstillinger kan mærkes med det samme

Generelt har man arbejdet ud fra, at en luftfugtighed på under 30 % er for tørt. Ved denne grænse skal ventilationsanlægget trække frisk luft ind.

Men de nye undersøgelser viser, at det er for lavt. KAB har derfor i dialog med producenter af ventilationsanlæg fået ændret indstillingerne på de anlæg, der installeres i KAB-Fællesskabets nybyggerier, så de fremover aktiveres ved en luftighed under 40 % mod tidligere 30 %.

Det samme har man gjort i boligafdelingerne i Ballerup og Roskilde, og beboerne kunne mærke det med det samme. Netop beboerne har haft en central rolle – når mistanken om for tørt indeklima overhovedet opstod, skyldes det beboerhenvendelser.

Beboerhenvendelser skal tages alvorligt

”Beboerne er de første, der opdager problemet. Hvis træværk revner, og de selv oplever svien i øjnene, træthed eller irriterede luftveje, kan det typisk være et tegn på for tør luft i boligen,” siger Josef og tilføjer:

”Derfor er det vigtigt at tage den slags beboerhenvendelse alvorligt.”

Hvad kan du gøre?

Hvis du som beboer i et nybyggeri oplever de gener, der er beskrevet her, skal du henvende dig på dit ejendomskontor. Hvis du er ansat på et ejendomskontor og har mistanke om, at luften er for tør i boligerne, kan du kontakte Teknikgruppen i KAB. Du kan finde kontaktinfo på KAB-Intra og i Outlook.

Seneste nyt

Andre læste også