BæredygtighedStore besparelser på vand og penge i Husum Vænge

Store besparelser på vand og penge i Husum Vænge

Individuelle vandmålere har medført ny adfærd i ældreboligafdelingen Husum Vænge, Samvirkende Boligselskaber, og det kan ses på bundlinjen

Foto: Thomas Brolyng Steen

2.400 m3 vand og 93.500 kroner. Så meget bliver sparet årligt i boligafdelingen Husum Vænge, efter der er opsat individuelle vandmålere i afdelingens godt 260 lejemål. 

De nye vandmålere har med andre ord medført et vandforbrug, der er næsten 17 % lavere end før, og det glæder formand for afdelingsbestyrelsen, Ulla Anne Nielsen.

”Den økonomiske gevinst er selvfølgelig dejlig, men vi er mindst lige så glade for, at vi kan bidrage til den miljømæssige bæredygtighed ved at bruge mindre vand. Vandressourcerne er knappe og med den tørke, vi ser i øjeblikket, er det fantastisk, at vi sparer så meget på vandet.”

Forsinket, men værd at vente på

Projektet med at udskifte stigstrenge og i samme ombæring få opsat individuelle vandmålere startede tilbage i 2018, men grundet coronapandemien trak det ud, og først i 2021 var arbejdet i de sidste lejemål fuldført.

Et langvarigt og dyrt forløb, men med en reduktion på 200 m3 vand om måneden er investeringen tjent hjem i løbet af en overskuelig årrække – og samtidig har de nye vandmålere haft en anden positiv følgevirkning, fortæller Anders Christian Hornehøj, seniorkonsulent i SAB.

”Tidligere oplevede vi lidt diskussioner blandt beboerne, fordi nogle brugte meget vand, mens andre brugte lidt, men alligevel betalte det samme. Denne model er langt mere fair, og det tyder på, at mange har ændret adfærd, efter de skal stå til regnskab for eget forbrug,” siger seniorkonsulenten, som var driftschef i Husum Vænge, da projektet blev udført.

For afdelingsformanden er der ingen tvivl om, at de individuelle målere er en gevinst på alle parametre.

”Det har været win-win-win. Der bliver sparet tusindvis af kroner, brugt markant mindre vand og beboerne er glade og tænker sig mere om, inden de lader vandet løbe,” siger Ulla Anne Nielsen.

Grafik over vandforbruget i Husum Vænge i hhv. 2018 og 2022.

Seneste nyt

Andre læste også