Indsatsen for at skabe levesteder for insekter og planter er en fælles opgave. Det har ejendomskontorerne i KAB-Fællesskabet i udpræget grad taget til sig. Specialkonsulent i KAB Sara Berg har i slutningen af 2023 gennemført en rundspørge til de driftsansvarlige for boligafdelingerne i KAB-Fællesskabet.
Ud af i alt 452 boligafdelinger svarer 245 ja til, at de tager hensyn til biodiversiteten i arbejdet med vedligeholdelse af fællesarealerne. Det svarer til 69 procent af boligafdelingerne og markerer en stigning på 10 procent i forhold til 2022.
Fra eksotisk til ny normal
”Jeg er supertilfreds med tilbagemeldingerne. Første skridt i vores arbejde i KAB-Fællesskabet har været at skabe opmærksomhed og bevidsthed om biodiversiteten,” siger Sara Berg og tilføjer:
”Vi er gået fra, at det med biodiversitet var lidt eksotisk og mange tænkte, ’det er ikke noget for os’ og ’vores beboere synes, det er grimt’ til, at vi nu har fået etableret en bevidsthed og er rigtig godt i gang. Vi kan ikke sige noget generelt om kvaliteten, men vi ved, at et stort flertal af medarbejdere gerne vil løfte, og at der er et udviklingspotentiale.”
Store og små indsatser tæller
Sara Berg besøger også boligafdelinger i KAB-Fællesskabet og giver gode råd. Hun møder et stort engagement:
”I en afdeling har de det helt inde på rygraden. Når de klipper af, har de et kvashegn og ser muligheder i genbrug fra storskrald fx en gammel sandkasse som bassin. Og de samarbejder med og inddrager beboerne. En anden afdeling har sået områder til med urter og sat redekasser op til fugle, som de gerne vil tiltrække.”
En af Sara Bergs pointer er, at man i driften kan gøre mere, ved at gøre mindre.
”Lad motorsav og græsslåmaskine stå, bare engang i mellem,” opfordrer hun.
De mange gode eksempler
Konkret kan en mulighed være at slå stier gennem en større plæne og lade områder vokse højere. Eller lade træstammen ligge, hvis et træ må fældes. Se eksemplerne herunder (klik på pilen til højre i billedet for at bladre).
Fremtiden er mere frodig
Hvad er næste skridt i KAB-Fællesskabets indsats?
”Nu handler det om at skrue op. Vi kan skabe større variation, mere frodighed, federe uderum. Og vi kan arbejde med at skabe fælles indblik i, hvad der virker,” siger hun og peger også på, at der er behov for lidt mere perspektiv.
”Hvordan gør vi det på en måde, så vi løfter biodiversiteten, skaber bedre rum til beboerne og samtidig finder løsninger på klimaudfordringer, dvs. håndtering af vand, vind og varme. Vores små naturområder er puslespilsbrikker i en større sammenhæng, derfor er der potentiale i at samarbejde med naboer, kommuner osv,” siger Sara Berg.
Konkret har hun planer om inspirationsture for de beboervalgte i boligafdelingerne samt mere sidemandsoplæring og uddannelse til medarbejderne.
Vil du vide mere?
Se eller gense webinar hos Almennet, hvor Sara Berg giver en status på KAB’s biodiversitets indsats
Find inspiration i folderen ’Vilde boligområder’ her.
Vilde eksempel-afdelinger søges
Har I givet den fuld gas med de vilde initiativer i din boligafdeling, så kontakt gerne Sara Berg. Hun leder efter boligafdelinger i KAB-Fællesskabet, som kan være mål for en inspirationstur.
Skriv til Sara Berg, sarbe@kab-bolig.dk