BæredygtighedBoligpakker, Fælles Værdi og grønnere byggeri – velkommen til 2024

Boligpakker, Fælles Værdi og grønnere byggeri – velkommen til 2024

KAB’s adm. direktør, Jens Elmelund, efterlyser markante politiske tiltag i det nye år, hvis København skal være en blandet by – og ser frem mod et nyskabende år i KAB-Fællesskabet

2023 er historie, og et nyt år har meldt sin ankomst. Men selvom der nu står 2024 på kalenderen, er udfordringerne for den almene sektor og KAB-Fællesskabet uændrede. Desværre.

”Faktum er, at vi ikke lykkes ret godt med missionen om at skabe bedre og betalbare boliger for alle. Især i hovedstadsområdet. Og som situationen er nu, er der heller ikke gode udsigter,” siger Jens Elmelund og uddyber:

”Forholdet mellem bygge- og grundpriser og maksimumbeløbet hænger ikke sammen. Det betyder, at nærmest alt alment byggeri er sat i stå. Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at presse på for, at politikerne på Christiansborg skaber nogle rammevilkår, som gør, at vi sammen kan komme i mål med missionen om den blandede by.”

Derfor er det ifølge Jens Elmelund helt afgørende, at der er politiske tiltag, der støtter op om netop det mål, når regeringen i 2024 ventes at præsentere en eller flere boligpakker.

”Mange kommuner omkring København har vanskeligheder med at rekruttere sygeplejersker, pædagoger, SOSU’er osv. Det handler dels om, at der ikke bliver uddannet nok, men det handler også om, at de faggrupper ikke har råd til at bo i hovedstadsområdet, og det er en kæmpe udfordring for samfundet. Det er kommunerne bevidste om, men de mangler hjælp fra Christiansborg,” siger direktøren.

Strammere regler, tak

2024 byder også på videre forhandlinger af det kommende bygningsreglement for 2025. Her har KAB sammen med mere end 470 andre aktører i byggebranchen underskrevet en støtteerklæring, som opfordrer til skærpede krav til CO2-udledning i byggeindustrien.

”Det har været en fornøjelse at opleve så massiv støtte på tværs af hele branchen til denne dagsorden. Det sender et klart signal til Folketinget om at indføre nogle strammere regler, og det håber jeg virkelig, at der bliver lyttet til, for kun på den måde kan vi innovere og bygge mere grønt,” siger Jens Elmelund.

En rød tråd til KAB-Fællesskabet

Det store arbejde med den grønne dagsorden i byggeriet er ikke i sig selv noget nyt. Men den brede brancheopbakning til at skabe forandringer på de store linjer er alligevel et bemærkelsesværdigt skridt i den rigtige retning.

Et skridt der taler direkte ind i KAB’s nye strategi Fælles Værdi. Her er visionen at levere bedre boliger for alle med respekt for klima, (bio)diversitet og menneskers trivsel.  

Med indførslen af den fælles europæiske ramme for bæredygtighed, ESG, vil KAB bruge det nye år på at indsamle og analysere data indenfor de tre virkefelter: Ejendomsdrift og byggeri, økonomi og udlejning samt ledelse og rådgivning.

”ESG giver os et fælles sprog med omverdenen. På den måde kan vi vise, hvordan vi gør os umage og leverer gode produkter til vores kunder. Vi kan se, hvad vi gør godt, og hvor vi kan blive bedre, og vi skal stå til ansvar for vores målsætninger. Jeg ser frem til, at vi på baggrund af 2024 kan lave vores første afrapportering,” fortæller Jens Elmelund og slutter:

”Jeg glæder mig til at se vores nye strategi for alvor blive foldet ud rundt om i KAB-Fællesskabet i det nye år. Vi har oplevet kæmpe engagement og opbakning fra medarbejderne, og det sætter jeg stor pris på. De er nøglen til, at vi lykkes, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at ønske alle et rigtig godt nytår.”

Seneste nyt

Andre læste også