Mange danskere kæmper i øjeblikket med at få økonomien til at hænge sammen. Kombinationen af skyhøj inflation og energipriser på himmelflugt har gjort stort indhug i rådighedsbeløbet i de danske hjem.
Også rundt om i KAB-Fællesskabet er der begyndende tendenser til, at flere beboere er økonomisk pressede. For at hjælpe dem bedst muligt har KAB derfor indgået et partnerskab med den socialøkonomiske virksomhed, Settlement, som blandt andet yder økonomisk rådgivning til mennesker, der har brug for hjælp.
”Vi står i en meget bekymrende situation, hvor vi kan se, at flere beboere kan få svært ved at betale huslejen hen over vinteren. Det er på alle måder ulykkeligt, og det er desværre rigtig svært for os at hjælpe dem. Men jeg er glad for, at vi gennem dette partnerskab med Settlement kan give beboerne et sted, hvor de kan få den rette rådgivning,” siger kundedirektør i KAB, Sanne Kjær.
Partnerskabet mellem KAB og Settlementet omfatter i første omgang de tre boligselskaber SAB, Furesø Boligselskab og Vallensbæk Boligselskab. Her vil partnerskabet blive afprøvet over de kommende måneder, hvorefter håbet er at kunne rulle det ud til resten af KAB-Fællesskabet.
Øvrige beboere, der ønsker økonomisk rådgivning i mellemtiden, anbefales at benytte sig af andre rådgivningstilbud, fx hos deres hjemkommune.
Efterlyser politiske indgreb
BL – Danmarks Almene Boliger har dokumenteret, hvordan de stigende priser rammer almene beboere. Især mange unge og enlige kæmper med at få enderne til at mødes. BL’s tal viser eksempelvis, at enlige forsørgere mellem 18-29 år med to børn gennemsnitligt har fået reduceret deres rådighedsbeløb med 28 %, så det nu ligger på 1.400 kr. om måneden.
Ingen har interesse i, at beboere skal sættes ud af deres boliger. Det er et samfundsøkonomisk selvmål
Sanne Kjær, kundedirektør i KAB
På den baggrund efterlyser Sanne Kjær politiske tiltag, der kan sikre, at økonomisk trængte beboere får den rette understøttelse til at klare de voldsomme prisstigninger.
”En del kan blive hjulpet med økonomisk rådgivning, men vi må også erkende, at der er en stadig større gruppe, der er så presset, at rådgivning ikke kan stå alene. Hvis pengene ikke er der, så er de der altså ikke. Den her situation kræver politisk handling i form af økonomisk understøttelse,” siger Sanne Kjær og uddyber:
”Ingen har interesse i, at beboere skal sættes ud af deres boliger. Det er et samfundsøkonomisk selvmål, fordi udsættelser er så dyre for både boligorganisationer og kommuner – og samtidig har uoverskuelige konsekvenser for det enkelte menneske. Derfor håber jeg virkelig, at politikerne hurtigst muligt sikrer, at de hårdest ramte borgere får den nødvendige hjælp.”
Ifølge BL koster en udsættelse gennemsnitligt en boligorganisation 54.000 kr., mens det i tilfælde, hvor det drejer sig om en anvist borger, koster kommunen 53.000 kr., at vedkommende bliver sat ud af sin bolig.