En mindre gruppe unge har svært ved at komme videre efter Folkeskolen. Det er hverken gavnligt for de unge eller samfundet. Nu viser et pilotprojekt i regi af KAB-Fællesskabet potentiale for at rykke de unge. Ideen bag projektet er at give flere unge muligheden for en ny start på arbejdsmarkedet gennem et tæt trepartssamarbejde mellem Herlev Kommune, Landbrugsfællesskabet Grantoftegaard og boligorganisationer i KAB-Fællesskabet.
I den proces er Grantoftegaard det nye led, som i høj grad tilføjer værdi, forklarer Frans Clemmesen, cheføkonom i KAB, der har deltaget i udviklingen af projektmodellen:
”Vi har fået en form for screening af de unge ind med Grantoftegaard, som dels træner dem i at møde på arbejde, dels vurderer, hvornår de er klar til at komme ud i driften. Vi undgår at få nogen ud, hvor ejendomskontorerne skal bruge tid og kræfter på noget, der slet ikke hænger sammen.”
Læs tidligere artikel om praktikforløbet på Grantoftegaard
Gode kolleger og penge på lommen
25-årlige Niklas er en af de unge, som er fortsat i praktik på et ejendomskontor i Herlev Boligselskab, hvor han har været siden marts måned.
”Det er rigtig fint. Jeg får prøvet lidt af det hele. Og jeg synes, det er rart at være ude hele tiden. Jeg er nok særligt glad for de grønne opgaver, fx slå græs og bruge buskrydderen,” siger han.
Forløbet på Grantoftegaard gav ham en ballast.
”Tror bare det gav mig rutinen, fordi jeg ikke havde arbejdet en del år. Det var de små ting, man jo lærte. Komme afsted, lave nogle opgaver i løbet af dagen,” forklarer Niklas.
Nu har han vænnet sig til at arbejde, og til de fordele, der følger med.
”Det har jo gjort noget i hverdagen at have noget at komme over til. Fællesskabet med de andre. Pengene føles også bedre i lommen, når de er tjent på arbejde end på kontanthjælp eller uddannelsesstøtte. Nu kan jeg spare op, fx til en ny cykel,” siger han.
Fantastisk at vi kan hjælpe de unge
På ejendomskontoret har gartner Henrik Vestergaard haft et tæt samarbejde med Niklas:
”Vi har bl.a. gået og plantet i flere af afdelingerne. Han er en god ung mand, og man kan da godt glædes over, at han kommer godt af vej. Vi kan hjælpe unge mennesker i gang. Det, synes jeg, er fantastisk.”
Også serviceleder Jesper Dræby er begejstret:
”Det, jeg hører fra medarbejderne, er, at Niklas ikke er bange for at tage fat og løser de opgaver, han får. Det har været fuld skrue fra dag et. Og det er dejligt, for vi har også prøvet at få en ung i jobtræning fra Kommunen, og så er de her en dag, og vi ser dem aldrig igen.”
Praktikperioden udløber om lidt, men Niklas har fået mod på mere og fortsætter efter sommerferien som elev inden for uddannelsen som ejendomsservicetekniker.
Fakta om ny model til at få flere unge i job
Pilotprojektet arbejder med fire faser:
- Visitation – sikrer rette målgruppe (Herlev Kommune)
- Støttet praktik og jobtræning (Grantoftegaard)
- Virksomhedspraktik på ejendomskontorer (KAB-Fællesskabet)
- Videre med job med løntilskud, uddannelse eller andre veje (Herlev Kommune og KAB-Fællesskabet)
Pilotprojektet omfattede fem unge, hvoraf en hurtigt faldt fra. De øvrige fire gennemførte et forløb på Grantoftegaard, og herefter blev to vurderet som egnede til praktik på ejendomskontorer i Herlev, henholdsvis Herlev Boligselskab og Boligforeningen 3B.
De første konklusioner er, at modellen rummer potentiale for at gøre en forskel for en række unge mennesker. Visitationen i fase 1 har stor betydning for, hvor mange der fuldfører alle fire faser. Succeskriteriet er ikke alene at få de unge i beskæftigelse, men også at rykke dem socialt og give dem trædesten for videre udvikling.
Henrik og Niklas planter sommerblomster i Boligafdelingen Ringgården i Herlev Boligselskab.