Drift og teknikDet er lettere at komme ud af sengen, hvis man skal et...

Det er lettere at komme ud af sengen, hvis man skal et godt sted hen

I dag skal vi fodre får og male stald. KAB-Fællesskabet i Herlev og Herlev Kommune prøver med nyt projekt at hjælpe unge, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Forløbet begynder på et landbrug

Får og geder skal fodres. Dyrene indgår i Grantoftegaards aftaler om naturpleje af grønne områder i omegnen.

”Det var lidt af et kulturchok, men det er et fantastisk sted,” lyder det fra 24-årige Mads. Han bor i en 1-værelses bolig i Herlev og er en af de fem unge, som er med i det første forløb i Herlev Kommunes og KAB-Fællesskabets indsats for unge på kanten af arbejdsmarkedet. Han og de andre unge har nu gennem fire uger deltaget i arbejdet på det økologiske landbrug, Grantoftegaard, der ligger i landsbyen Pederstrup ved Ballerup. Her møder de tre dage om ugen fra kl. 9-14.

Efter tre måneder på gården, bliver de unge tilbudt først et kort praktikforløb og derefter eventuel ansættelse på ordinære eller særlige vilkår eller en elevuddannelse på KAB-Fællesskabets ejendomskontorer i Herlev. Projektet udspringer af ønsket om at tage et socialt ansvar.

”Vi vil med det her projekt løfte kompetencer hos de unge til glæde for deres udvikling, til glæde for de driftskontorer, hvor de vil være med til at løse opgaver og til glæde for samfundet, der vil opleve, at flere bliver selvforsørgende. Vi arbejder med at styrke den sociale bæredygtighed,” forklarer Jens Elmelund, adm. direktør i KAB.

På tur til fårene

Grantoftegaard driver økologisk grøntsagsproduktion og naturpleje på markedsvilkår med en socialøkonomisk tilgang.

Lydene dæmpes, så snart man træder ind i Gartneriet. Selvom sæsonen er ved at være slut, er det stadig muligt at finde en rød tomat, demonstrerer Kenneth Ricky Pedersen, beskyttet medarbejder i Gartneriet.

På gården har de unge mulighed for at deltage på forskellige hold. Der er fx Gartneriet, som er godt for unge, der har brug for ro og struktur.
Mads deltager i de lidt mere udgående opgaver med pasning af dyrene og praktiske opgaver på gården.
”Jeg var nok lidt skeptisk. Jeg har levet i byen hele mit liv, og de eneste dyr, jeg har været tæt på, er hunde,” siger han.
Nu ser han frem til arbejdet med dyrene, fx ’foldeturene’.
”Vi kører ud til fårene med vand og mad. Nogle gange også medicin. Og så snakker vi jo også lidt med dem,” forklarer han.

Kalke stald og klippe græs

Væggene i stalden er kalket og gjort klar til, at dyrene kan komme ind for vinteren.

På gården har Mads arbejdet med vedligeholdelsesopgaver.
”Vi har fx gjort staldene klar, så dyrene kan komme ind, når det bliver vinter. Vi har kalket væggene af – det fjerner evt. bakterier, så dyrene ikke bliver syge. Vi har også lavet andre maleropgaver,” fortæller han
En del af de praktiske opgaver foregår ude i byen, og de er i samråd med driftsansvarlige fra Herlev tilpasset, så de unge får opgaver, der er relevante på et ejendomskontor, forklarer Louise Tilsted:


”Vi står for både naturpleje og almindelig pleje af områder i omegnen. Her kan de unge prøve at slå græs på små maskiner, klippe hæk, luge og bruge en ukrudtsbrænder – hvis de har opnået certificering til det. De bliver gradvist præsenteret for nye opgaver, så de har mulighed for at udvikle sig og vokse med opgaverne. Vores holdledere er dygtige til at skabe tryghed og udfordre de unge på en god måde”.

Tæt treparts samarbejde

Projektet gennemføres i samarbejde med Herlev Kommune, som dels står for at udvælge, hvilke unge der kan have glæde af at deltage i projektet, dels følger de unge i tæt samarbejde med Grantoftegaards socialrådgivere.

Et job med frisk luft

Mads har allerede høstet erfaringer på gården, som han kan tage med sig videre i forløbet.
”Jeg ved nu, at det er lettere at komme ud af sengen, hvis man skal et godt sted hen. Jeg er også blevet lidt klogere på, hvad vej jeg vil. Et job, hvor jeg kan arbejde udenfor noget af dagen. Få frisk luft. Det passer godt til mig,” siger han.

(Mads har ikke ønsket at stå frem med sit rigtige navn. Det er redaktionen bekendt.)

Grantoftegaard er en registreret social økonomisk virksomhed og har siden 1991 udfyldt sociale og beskæftigelsesmæssige funktioner.
Tak til faglig leder Louise Tilsted for rundvisning og indblik i Grantoftegaards arbejde.

Seneste nyt

Andre læste også