Kulørte kreationer i patchwork pryder væggene i et nyindrettet erhvervslokale på gangstrøget i Farum Midtpunkt. Her har en filial af den socialøkonomiske virksomhed ’I Tråd Med Verden’ fået til huse, og det blev fejret med en åbningsreception den 20. april 2022.
Daglig leder Martha Ozmec, bød begejstret indenfor:
”Vi har været i gang i cirka en måned, og vi har allerede fået et godt samarbejde i stand med jobcentret i Furesø Kommune. 10 borgere er i et praktik- og afklaringsforløb hos os. Det er Furesø Boligselskab, Furesø Kommune og KAB, som har gjort det muligt. Alle dem vil jeg gerne takke.”
Furesø Boligselskab bakker op
I Tråd Med Verden er en socialøkonomisk virksomhed, der foruden et kommercielt mål også har et mål om social ansvarlighed. Og det mål støtter Furesø Boligselskab.
”I Furesø Boligselskab har vi været optaget af at skabe plads til værkstedet i Farum Midtpunkt, fordi vi gerne vil tage et socialt ansvar. Samtidig har vi et håb om, at det også konkret vil hjælpe nogle af vores beboere, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet,” siger Thomas Jensen, formand for Furesø Boligselskab, der foruden at stille et lokale til rådighed for værkstedet også har finansieret istandsættelsen af lokalet.
En trædesten for borgere
Borgmester Ole Bondo Christensen udtrykte i sin tale både begejstring og forventninger til det socialøkonomiske initiativ.
”Det er dejligt at se, at værkstedet skaber liv i Farum Midtpunkt, men også at det er en trædesten for borgere, på deres vej ud i eller tilbage til erhvervslivet. Det er et aktiv for Furesø Kommune,” sagde han og roste de involverede parter for hurtig handling. En særlig tak gik til Sanne Kjær, KAB’s kundedirektør.
”Det er Sannes skyld, at det blev til noget. Hun deltog i et udvalgsmøde om den boligsociale indsats og foreslog her, at socialøkonomiske virksomheder kunne være med til at løfte indsatsen. Den tanke blev meget hurtigt omsat til virkelighed. Det skal I have tak for,” sagde borgmesteren.
Afsheen fra Pakistan er en del af holdet
En af de borgere i Furesø Kommune, som allerede har trådet nålen og er blevet en del af værkstedsholdet er 49-årige Afsheen Latif.
”Jeg kan godt lide at komme her. Jeg syr både på maskine og broderer, og jeg har også lavet designs til broderi på stofposerne. Først tegner vi med kuglepen på stoffet, derefter vælger og sammensætter vi farver og sting,” siger hun og fortæller om sin baggrund:
”Jeg har lært at sy og brodere som barn i Pakistan. Jeg kom til Danmark, da jeg blev gift og i årene efter fik vi tre børn. I starten gik jeg hjemme med børnene, men så begyndte jeg at tænke. ’Hvorfor er jeg ikke ude og arbejde?’ Jeg begyndte som pædagog, men det blev for hårdt, da mine børn var små. Nu er de voksne. Nu synes jeg, det er rart at komme ud og møde andre, og jeg kan godt lide arbejdet med at sy.”
Et job med perspektiv
Det daglige ansvar for design i værkstedet i Farum Midtpunkt kommer til at hvile på skuldrene af Stefani Alexandra Biber, der er uddannet designer.
”Jeg har været selvstændig en del år, men her har jeg fundet en dybere mening og et større perspektiv. Jeg er en del af et fællesskab, som gør noget godt, og samtidig får jeg mulighed for at arbejde kreativt med tekstiler,” forklarer hun.
Genbrugsstofferne til I Tråd Med Verdens tekstilprodukter kommer fra partnerskabsaftaler med virksomheder heriblandt Elis og Kvadrat.
Ny partner er Ikea, der bl.a. vil levere puder og gardiner, der ellers ville blive kasseret. De vil indgå som materialer i nye kreationer hos I Tråd Med Verden.