Københavns Kommune har valgt at hæve andelen af almene boliger i byudviklingsområder til 40 % frem til 2031. Det sker som resultat af en samarbejdsaftale mellem regeringen og Københavns Kommune, der er den første af sin art, og skal sikre udmøntning af boligaftalen fra 2021.
KAB: En god aftale men maksimumbeløbet er stadig en stopklods
Jens Elmelund, adm. direktør i KAB, siger om aftalen:
”Det er en rigtig god nyhed midt i det, vi efterhånden kan kalde en krise for det almene byggeri. Vi har også for nylig fået mulighed for at udvide maksimumbeløbet med 20 % for de igangværende byggesager, der kommer i klemme i det pressede byggemarked. Tak til boligministeren for at rykke hurtigt og finde en løsning på det vigtige spørgsmål.”
Krisen i byggeriet har imidlertid bidt sig fast og påvirker mulighederne for at realisere de nye, almene boligbyggerier.
”Jeg har derfor også et håb om, at regeringen vil sætte realiteter bag og arbejde videre med rammerne om det almene byggeri, så vi kan levere de mange boliger, der er behov for. Vi har brug for en langsigtet model for, hvordan vores maksimumbeløb, skal reguleres,” konstaterer KAB-direktøren.
Jens Elmelund har tidligere udfoldet synspunktet i en artikel i Altinget
Midler fra Fonden for blandede byer
Formålet med at indgå den nye aftale er at sikre, at initiativerne fra boligaftalen fra november 2021 ’Fonden for blandede byer – flere billige boliger og en vej ud af hjemløshed’ bliver til virkelighed.
Som en del af boligaftalen blev der afsat 10 milliarder kroner i Fonden for blandede byer. Det er blandt andet ved hjælp af de midler, København vil realisere flere almene boliger.
Aftalen omfatter også flere almene boliger i eksisterende boligområder, eksempelvis via etablering af taglejligheder, og Københavns Kommune forpligter sig til at undersøge, hvordan 4.000 ungdomsboliger kan blive opført hurtigere end planlagt, samt at udarbejde en hjemløseplan.