BæredygtighedGør det nemt for dig selv

Gør det nemt for dig selv

Tre medarbejdere fra SAB tog på kursus for at lære at arbejde mere effektivt og vildt – det har givet dem god inspiration, der gør arbejdet ude nemmere

Midt i plænen er anlagt et beded, der  skal
Det vilde bed midt i græsset spirer frem for første gang i år – og her i april er det endnu hverken højt, farverigt eller fyldt med sommerfugle. Men det er det, når sommeren kommer – og så skal der slås mindre græs. Her stille Dennis Helmbo og Mogens Hansen op for fotografen, for de skal ikke pleje bedet – det passer sig selv.

I har sikkert hørt det før: Vild med vilje er vejen frem, hvis I vil sikre et alsidigt grønt miljø. Friarealer hvor blomster i mange farver, sommerfugle, bier og fugle trives. Men hvordan hænger det sammen med at være mere effektive i driften?

Det lærer medarbejderne på KAB’s ’Bæredygtig ambassadøruddannelse’, der bl.a. har fokus på at få mest mulig natur for færrest mulige arbejdstimer – kort sagt, skal det være nemt.

Tre kollegaer fra to af Samvirkende Boligselskabers (SAB) boligafdelinger i Vanløse tog på kursus for at blive klogere på emnet.

Lidt har også ret

”Vi tog på kurset opmuntret af bestyrelsen,” fortæller driftslederassistent Dennis Helmbo, der også understreger, at det var godt at være afsted med kollegaerne – så er det lettere at bruge den nye viden, når man kommer tilbage til hverdagens arbejde.

Servicemedarbejder Troels Frøling og driftsleder Mogens Hansen er enige. De pointerer dog, at der er forskel på mulighederne i de store og små boligafdelinger.

”I en stor boligafdeling som for eksempel Farum Midtpunkt, som vi besøgte på kurset, har de jo meget mere plads, de kan eksperimentere med,” konstaterer Mogens Hansen.

Men lidt har også ret. Bestyrelsen søgte og fik 120.000 kr. fra Københavns Kommune til etablering af bede med 1- og 2-årige blomster, så der nu er mindre græs at slå.

Københavns Kommune har en pulje til biodiversitet – der åbnes for ansøgninger igen fra 1. august til 1. september 2022. Der kan også være andre kommuner, der støtter – tjek muligheden i din egen kommune.

Medarbejderne taler med beboer, der passer et bed

Det er rigtigt svært at inddrage beboerne – som også er et emne for et af kurserne – kan de tre kollegaer konstatere. Men i Grøndalslund er en beboer, der i mange år har hygget sig med at passe en lille have for enden af sin blok.

Lær af de andre

Netop besøgene i andre boligafdelinger bliver fremhævet af de tre medarbejdere.

”Noget af det bedste var at komme rundt og se andre boligafdelinger og udveksle erfaringer med kollegaerne der,” siger Troels Frøling.

De tre kollegaer siger alle, at det vilde og effektive er blevet noget, de nu arbejder med i den daglige drift. Det har frigivet tid. Timer der kan bruges til at løse opgaver andre steder – fx mindre reparationer i boligerne. Det kan være med til at holde huslejen i ro.

Fire grønne og effektive tip fra landskabsarkitekt Sara Berg

Foto af Sara Berg
  • Når du skal plante nyt så vælg planter, der naturligt hører hjemme i området – gerne frugt og bær, der er lækre for både dyr og mennesker.
  • Lidt har også ret. Stauder, klatreplanter, et kvashegn eller et fuglebad behøver ikke at fylde meget. Start med at indføre flere blomster og et fuglebad – så er I i gang.
  • Hav aldrig bar jord – der skal luges meget. Vælg i stedet bunddækkende og blomstrende planter.
  • Hvis I skal have ny hæk, så vælg en fritvoksende – den er både billigere at passe og bedre for dyrene. 
Billedlink til artikel om effektiv drift

Seneste nyt

Andre læste også