Drift og teknikSmart drift har indflydelse på huslejen

Smart drift har indflydelse på huslejen

Fra 2014-2020 skulle den almene sektor spare 1,5 milliarder kroner. KAB-Fællesskabet har leveret sin del – og mere til

3.500 kr. årligt kunne en familiebolig på 79 m2 være steget i husleje, hvis ikke boligselskaberne havde været så gode til at drifte smartere og mere effektivt.

”Vi er stolte af den indsats, der er ydet på ejendomskontorerne. Der er ingen tvivl om, at det flotte resultat skyldes de lokale driftsmedarbejderes indsats og de beboervalgtes positive indstilling – en stor cadeau til dem,” siger økonomidirektør i KAB Mikkel Boel.

360° – et vigtigt værktøj

Effektiviseringerne var en bunden opgave, pålagt den almene sektor af regeringen. Der skulle i perioden 2014-2020 spares 1,5 mia. kr. på driftsbudgetterne, svarende til 8,2 %. Men ikke mindst takket være 360 grader analyserne, som KAB udviklede, er det lykkes boligselskaberne i KAB-Fællesskabet at spare 12 % på driftsomkostningerne i perioden. Den gennemsnitlige besparelse i hele den almene sektor er på 10 %.

”Vi har blandt andet opnået den store besparelse ved hele tiden at sætte vores indkøb og ydelser i udbud,” kan vicedirektør i KAB Lone Skriver fortælle.

Et eksempel på det er istandsættelse ved fraflytninger, som der er ca. 6.000 af i hele KAB-Fællesskabet om året – her er der sparet 10 %.

Vi er dog ikke færdige med at effektivisere endnu.

”Vi har netop haft vores forsikringer i udbud igen – det alene giver os en besparelse på 23 mio. kr. årligt”

– Lone Skriver, vicedirektør i KAB

Nye besparelser

Regeringen har landet en nye aftale med den almene sektor, der betyder, at der i perioden 2020-2026 skal spares yderligere 1,8 mia. kr.

Det er vi allerede godt i gang med.

”Vi har netop haft vores forsikringer i udbud igen – det alene giver os en besparelse på 23 mio. kr. årligt,” siger Lone Skriver. Hun tilføjer, at energibesparelser får stort fokus. Og det drejer sig ikke kun om renoveringer.

”Bare det at skifte alle pærer ud med LED betyder, at du sparer 40 % på elregningen,” konstaterer Lone Skriver.

De store tal kan let blive abstrakte, men eksemplet i indledningen viser tydeligt, hvad det konkret betyder for den enkelte beboer.

Seneste nyt

Andre læste også