Det lå ikke i kortene, at Kim Schou skulle have mere personale i sin dessertcafé. Han arbejder selv fuldtid i caféen, og har tre studerende ansat på deltid. Derfor var han skeptisk, da Ida Hansen, ungekoordinator fra den boligsociale helhedsplan Mit Kvarter, ringede og fortalte om 14-årige Angelina, som søgte et lommepengejob. Kunne Kim være interesseret i, at Angelina kom og arbejdede et par timer om ugen hos ham?
Kim fortæller:
“Min første tanke var, at Angelina var for ung til et caféjob. Jeg har ansat mange unge mennesker i mit tidligere arbejde som Food and Beverage Manager i Zoologisk Have, og jeg ved af erfaring, at alder spiller en afgørende rolle. De unge mennesker er søde nok, men problemet er, at de fleste mangler overblik, har svært ved at tage ansvar for deres arbejdsopgaver og mangler sociale kompetencer som at kigge kunden i øjnene og smile, mens de betjener.”
Trods sin skepsis beslutter Kim sig for at mødes med Ida og Angelina, og da de træder ind ad døren til caféen, bliver Kim overrasket:
Kim fortsætter:
“Det første jeg lægger mærke til er Angelinas positive og glade udstråling. Hun er sød og smilende, og jeg kan med det samme fornemme, at hun har det, der skal til, for at levere god og nærværende kundebetjening.”
Kim beslutter sig for at give Angelina en chance i caféen, og sammen med Ida aftaler de det praktiske omkring arbejdstider, løn m.m. Angelina bliver ansat i caféen to timer hver tirsdag eftermiddag. Det passer godt i forhold til Angelinas skoletid og caféens største rykind af kunder.
Den første arbejdsdag skal Angelina lave bolledej. Det klarer hun nemt, og hun er hurtigt videre til nye opgaver. I løbet af kort tid laver Angelina is til kunderne, tager imod bestillinger og serverer ved bordene. Hun løser sine arbejdsopgaver hurtigt, sikkert og selvstændigt.
Fra lommepengejob til fritidsjob
Kim er begejstret for Angelinas evner og gåpåmod. Det går meget bedre end forventet, og han har næsten ikke brugt tid på oplæring. Selvom Angelina kun arbejder i caféen to timer om ugen, begynder Kim at tænke over, hvad der skal ske, når hendes lommepengejobforløb slutter. Han ved, hvor svært det er at finde dygtige unge medarbejdere og vil gerne holde på hende.
Den gode arbejdsrelation er heldigvis gengældt. Angelina kan godt lide at arbejde i caféen, og hun svinger godt med Kim. Det er også en rar følelse at tjene sine egne penge, og hun kan lide at udfordre sig selv ved at have at arbejde, der skal passes.
Kim, Ida og Angelina bliver hurtigt enige om, at når lommepengejobforløbet slutter den 31. oktober 2023, skal Angelina ansættes i et fast fritidsjob. Hun skal fortsat arbejde i caféen to timer om ugen og arbejdsopgaverne skal være de samme… næsten.
Kim udbryder:
“Nu skal Angelina lære at lave kaffe. Det har jeg ikke lært hende endnu, for det tager lang tid at lære. Men nu hvor hun bliver fastansat, bliver det hendes næste nye arbejdsopgave. Angelina er bare en knalddygtig medarbejder og jeg håber, jeg kan holde på hende i lang tid.”
Om Dessertcaféen Hyggenygge
Caféen ligger på Carl Jacobsens Vej 15A i Valby, og har åbent alle dage fra kl. 09:00-18:00
Kim Schou har været ejer af caféen siden 1. marts 2022. Han har gjort stedet til et populært samlingspunkt blandt de lokale – blandt andet fordi han arrangerer events som fx familieyoga, børnedisco, Open Mic, tequila-smagning og meget mere.
Du kan følge Dessertcaféen Hyggenygge på Facebook og Instagram.
Om Angelina
Angelina er 14 år og går i 8. klasse på Hanssted Skole i Valby. Hun bor med sin mor i 3B’s boligafdeling Folehaven.
Hvad er et lommepengejob?
Lommepengejobs er forankret i de boligsociale helhedsplaner, og er et tilbud målrettet 14-årige. En lommepengejobber kan fx hjælpe med praktiske opgaver i boligområdet, men Mit Kvarter har valgt et nyt ”take” på indsatsen, som indebærer, at de unge i stedet kommer ud i virksomheder.
Mit Kvarter i Folehaven var blandt de første til at arbejde med lommepengeindsatser, og har gode erfaringer med denne indsats. Hvert halve år rekrutterer de ca. 20 unge til lommepengeforløb, og størstedelen af de unge får et fritidsjob, når forløbet er afsluttet.
Et lommepengeforløb varer ca. seks måneder. De første to måneder er de unge på kursus; det kan fx være hygiejnekursus eller førstehjælpskursus. Resten af tiden arbejder de i virksomheden. Det er gratis for virksomheder at ”ansætte” en lommepengejobber, da den boligsociale helhedsplan betaler den unges løn, hvilket er muligt på grund af en større donation fra TrygFonden.
Et lommepengejob giver følelsen af ansvar og hjælper den unge med at tage de første spæde skridt ind på arbejdsmarkedet.