Liv Mellem HuseneFra ræverøde kollektiver til stærke familie-fællesskaber

Fra ræverøde kollektiver til stærke familie-fællesskaber

50-års jubilæum i Niverød III blev fejret med maner. Beboerne gik i optog gennem bebyggelsen, og dagen bød bl.a. på kagebord, hoppeborg, ansigtsmaling, middag, linedance og revy

Hip-hurra det’ min fødselsdag. Glade toner strømmer ud fra højttaleren i en ballon-pyntet trækvogn. Et voksende antal beboere slutter sig til optoget gennem Niverød III, hvor hovedparten af de 282 rækkehushaver er pyntet med balloner og flag. Det er lørdag den 9. september, og 50 år siden de første beboere kunne kalde den nordsjællandske rækkehusbebyggelse for deres hjem. Niverød III blev opført som den første boligafdeling i Fredensborg Boligselskab, der i dag tæller seks boligafdelinger.

De to talere: Paul Tempels (formand for boligafdelingen) og Thomas Lykke Pedersen (borgmester).

Et sammenhold, der er værd at fejre

Thomas Lykke Pedersen, borgmester i Fredensborg Kommune, hyldede i sin tale sammenholdet i Niverød III:
”Det er værd at fejre, at I har en god og eftertragtet boligforening, som kører godt. Det er værd at fejre jeres beboerdemokrati. Og så er det virkelig værd at fejre det fællesskab og sammenhold, I har her,” sagde han.

Ræverød historie

Da Niverød III blev bygget, tiltrak de nye, moderne boliger en del unge mennesker.
Paul Tempels, formand i boligafdelingen, fortæller:
”Jeg kom til Kastanjens Kvarter i 1979 og dumpede ind i et meget levende fællesskab, hvor der faktisk fandtes flere kollektiver i de store boliger. I folkemunde blev afdelingen kaldt Ræverød III, fordi flere af beboerne var medlem af partiet Venstresocialisterne.”

Renoveringer og egen radio

Der blev behov for at reparere utætheder i de flade tage i Niverød III allerede i 1980’erne, hvor bebyggelsen gennemgik den første renovering. Beboerne arrangerede protestdemonstration mod huslejestigningen – dog uden at få medhold.
De aktive beboere sendte også i 80’erne fra egen lokalradio ’Niverød Radio’ på 100,7 Mhz. En varieret programflade om børn, musik, kultur og politik.
I 1998 trængte endnu en renovering sig på, hvor både tag, vinduer og altaner blev skiftet.

Gaven fra KAB til Niverød III: En serie af luftfotos af bebyggelsen (historiske og nutidige) samt seks store kager.

Mød beboerne:

Ole Olsen: 50 år i Niverød III

”Jeg flyttede ind i Æblets Kvarter for 50 år siden. Resten af området var en byggeplads, da jeg flyttede ind. Jeg har altid synes, det var fantastisk at gøre noget for sammenholdet. Jeg var med til at indrette de første fælleslokaler, og jeg har arrangeret ture til bon-bonland for børnene og juleindkøbsture til Tyskland for de voksne. Jeg var også med til at starte nyttehaverne op.”

Anna Riis: 5 år i Niverød III

”Her er godt at bo. Området er dejligt, og det ligger tæt på skov og strand. Gode naboer – vi taler sammen – og her er et virkelig fint fællesskab. Jeg bor her med min datter Alma på 7 år, og det er skønt, at mange af arrangementer har børnene i centrum.
Og lige en anden ting. Jeg er sygeplejerske, derfor har det også betydning, at huslejen er til at betale.”

Seneste nyt

Andre læste også