Liv Mellem HuseneFællesspisning hitter i Rødovre

Fællesspisning hitter i Rødovre

I boligområdet Kærene blomstrer madfællesskaberne, og et samarbejde med FødevareBanken har givet nye perspektiver for både de frivillige kokke og de spisende gæster

Det er tirsdag formiddag ved Café Biblioteket, hjemsted for den boligsociale indsats i Kærene, som blandt andre Boligselskabet AKB, Rødovre står bag.

John Ramussen er med til at tage imod varerne fra FødevareBanken hver tirsdag.

FødevareBankens hvide kassevogn er lige ankommet, og medarbejdere og frivillige fra Kærene venter forventningsfuldt på, hvilke varer der er med i dag.

”Ja, man ved jo aldrig, hvad de kommer med, så tirsdag er altid spændende,” siger John Rasmussen, som gennem 25 år har været frivillig i køkkenet til fællesspisningerne i Rødovre.

I de seneste år har John lavet mad både tirsdag og torsdag, når madfællesskaberne samles, og for ham er der ingen tvivl om værdien af at bidrage til fællesskabet.

Varerne bliver nøje inspiceret.

”Vi er et hold, der har det rigtig hyggeligt sammen, når vi laver mad, og så er det også dejligt at se, at vi hjælper andre. Der er mange enlige, som kommer her, og det betyder meget at kunne være med til at skabe fællesskaber for dem,” siger John.

En øget bevidsthed

Dagens levering byder blandt andet på smør, mælk, yoghurt, blandet frugt og grønt og kasser med vaffelis.

”Det fungerer som et supplement til vores øvrige indkøb og som en inspiration til at lave nye retter,” forklarer Susanne Mikkelsen, der er boligsocial koordinator i Kærene.

Frugten bliver vist frem for kameraet som et bevis på, at der også bliver tænkt grønt, når John skal i køkkenet.

Maden fra FødevareBanken har desuden haft den store sidegevinst, at der er kommet øget bevidsthed og snak om madspild, ansvarlighed og bæredygtighed i forbindelse med fællesspisningerne.

”På den måde dækker vores arrangementer også flere aspekter, når vi taler om bæredygtighed. Den sociale del, hvor vi er med til at bekæmpe ensomhed. Den miljømæssige del ved at vi ikke smider mad væk. Og den økonomiske del i, at folk sparer penge ved at kunne spise her,” siger Susanne Mikkelsen.

Klassikere blandt favoritterne

I gennemsnit kommer der 80-100 spisende gæster til middag hver torsdag, hvor et måltid koster 40 kr. og 25 gæster hver tirsdag, hvor prisen er 35 kr., og arrangementerne er ikke kun forbeholdt områdets beboere.

Sammenhold ved kødgryderne inden gæsterne kommer til fællesspisning.

”Alle er velkomne i madfællesskaberne. Vi er rummelige og vil gerne lave noget, som andre gerne vil være en del af. Vi gør også noget ud af, at vi har plads til de lokale alkoholikere i området, så de også kan få noget godt at spise,” fortæller Susanne Mikkelsen.

Efter 25 år i køkkenet ved John Rasmussen, hvad der især lokker gæster til i hobetal.

”Vi laver jo god gammeldags mad, og når der er suppe, steg og is på menuen, dukker der altid rigtig mange op. Det samme gælder stegt flæsk og vores julemad op til jul. Det er et hit. Men vi har også fået indført mere grønt efterhånden, og det smager nu også meget godt,” siger John med et smil.

Fakta om samarbejdet med FødevareBanken

Kærenes samarbejde med FødevareBanken har kørt siden august 2022 og er opstået som en del af projektet Madfællesskaber med Mening, der er støttet af Nordea-fonden og Lauritzen Fonden og drives af FødevareBanken.

Bliver man en del af projektet er det første halve år gratis, hvorefter prisen ligger på 1.000 kr. om måneden for en ugentlig levering. Penge der går til, at FødevareBanken kan opbevare maden sikkert og levere den. På landsplan er 21 boligområder p.t. med i Madfællesskaber med Mening.

Maden, der leveres, kommer fra fødevareproducenter og grossister og fejler ikke noget, men kan af den ene eller anden årsag ikke sælges i butikker, fx grundet beskadiget emballage eller etikettefejl. I 2021 kørte FødevareBanken 1.572 tons frisk overskudsmad ud til modtagere i hele Danmark, og det blev omdannet til over 3,9 millioner måltider – i stedet for at blive smidt ud.

Er dit boligområde interesseret i at høre mere om projektet og høre om mulighederne for et samarbejde i din boligafdeling, kan I kontakte:

Nina Bundgaard Holck på mail nbh@foedevarebanken.dk eller telefon 60 11 16 20.

I kan også læse mere om FødevareBankens arbejde på www.foedevarebanken.dk

Seneste nyt

Andre læste også