Selv om Metin i dag fremstår som et strålende eksempel på, at det går stadig bedre for beboerne i de almene boliger i KAB-Fællesskabet, stod det ikke ligefrem skrevet i måne, sol og stjerner, at Metin en dag ville komme i lære som elektriker eller vinde prisen som årets håndværkerlærling. Men begge dele gjorde han. I dag er han 27 år og føler, at han har reddet sig selv. Han er fastansat og uddannet elektriker, har kone og barn, bor i Hvidovre og er taknemlig for den hjælp, han har fået undervejs. Han fortæller gerne sin historie, ikke mindst for at inspirere andre unge til at holde ud, ikke give op, og til at tage imod hjælp, når det er nødvendigt.
Let at hjælpe
Maria Elborg Noer, leder af den boligsociale helhedsplan ‘Mit Kvarter’ i Folehaven, har kendt Metin længe. Hun har aldrig været i tvivl om, at han både er virkelig kvik, kreativ og motiveret, men også at han havde brug for hjælp. Metins historie har vist sig at være en solstrålehistorie, men han skulle igennem en del inden. Blandt andet kom han i problemer og sad i ungdomsfængsel som 16-17-årig. Han droppede meget hurtigt ud af gymnasiet, fandt et fritidsjob, men kom ikke rigtig i gang.
”Jeg sov længe og hang ud for sent – så til sidst tog jeg kontakt til Maria. Jeg vidste, at jeg gerne ville være mekaniker, og med Marias hjælp startede jeg på skoleforløb som mekaniker, tog det seriøst og fik 12-taller.”
Smurte olie på sine spritnye arbejdsbukser
Til gengæld gik det ikke helt så let med at få en praktikplads, og han havde selv fornemmelsen af, at det var hans navn, der var problemet. Metin lavede et forsøg med en klassekammerat; De skrev to nogenlunde ens ansøgninger til samme virksomhed. Metin søgte først og fik afslag med begrundelsen, at de havde fundet en anden. Kammeraten med dansk navn sendte efterfølgende sin ansøgning afsted og fik lærepladsen.
”Jeg bærer ikke nag, min kammerat fik lærepladsen, selvom jeg havde bedre karakterer. Jeg var skuffet, men jeg fortsatte. Jeg prøvede alt – gik rundt med ansøgninger kl. 8 om morgenen, købte selv arbejdstøj. Jeg gik endda så langt, at jeg smurte olie på de nye arbejdsbukser, så jeg ikke så helt grøn ud.”
12-taller og grøn omstilling i bilbranchen
Metin var ude i flere praktik- og prøveforløb – blandt andet via helhedsplanens projekt ”Fra Indsat til Ansat”, som var støttet af Trygfonden, men det lykkedes desværre ikke Metin at få en mekanikerlæreplads, og det var selvom, han var top-dedikeret og arbejdede ufaglært ved siden af. I stedet valgte Metin at starte på et nyt skoleforløb som elektriker. Blandt andet fordi han indså, at fremtidens biler var elektriske. Her sluttede han også af med et 12-tal. Igen hjalp Maria med at finde en praktikplads. Og denne gang lykkedes det hos El-tek. Det viste sig at være et rigtig godt valg. Mens han var i lære her, vandt han prisen som årets bedste håndværkerlærling. Metin blev færdiguddannet hos El-tek og i dag er han fastansat i virksomheden.
Så sidder man på Facebook og bliver nærmest flov
Undervejs i de år, hvor Metin skiftede mellem skoleforløb, praktikpladssøgning og ufaglært arbejde, så han på Facebook sine gamle folkeskolekammerater blive studenter og komme videre med livet.
”Så sidder man på Facebook og bliver nærmest flov – hvad laver jeg? Det motiverede mig til at blive ved. Min familie pressede også på, og samtidig kunne jeg se, at mine kammerater, der ikke var i skole og arbejde, begyndte at komme i fængsel. Jeg kunne godt lægge to og to sammen – jeg skulle redde mig selv. Og det hjalp Maria med, og det er jeg hende evigt taknemlig for.”
Generelt går det fremad, men der er stadig mere at ønske sig
Glæden over forløbet er gensidig, og selvom Maria med sit blotte øje kan se, at der generelt er sket et kæmpe ryk hen imod mere uddannelse og beskæftigelse blandt de unge i Folehaven, er Metins historie stadig ikke helt helt normen.
“Når det kommer til praktik- og lærepladser, har vi virkelig lang vej endnu. Det er stadig vigtigt med økonomisk incitament for at få virksomheder til at ansætte lærlinge. Her tænker jeg særligt på restgruppen af de mere udsatte unge, som har brug for hjælp og støtte til at komme i gang.”
“Mit ønske og fokus er at få indarbejdet krav om at skabe lærlinge- og elevpladser til unge fra vores boligområder i kontrakter med de entreprenører, der bygger og renoverer i vores boligområder. Og det er vigtigt at kravene skal være beskrevet inden indgåelse af kontrakt, så entreprenørerne ikke efterfølgende har et valg om dette,” afslutter Maria.
Og hermed er den opfordring givet videre.