Liv Mellem HuseneBent brugte sin arv på at anlægge en sø

Bent brugte sin arv på at anlægge en sø

Frøer, guldsmede og sommerfugle. Biodiversiteten blomstrer omkring en lille, ny sø i Glumsøparken i Brønshøj. En beboer har en særlig andel i projektet

Bent Lorentzen stirrer intenst ned i vandet og prikker til en sten med stokken.
”Jeg har endnu ikke set de små frøer, der er her. Jeg vil så gerne se en af dem,” siger han.
Søen i Samvirkende Boligselskabers boligafdeling Glumsøparken med en lille tilhørende naturskov blev anlagt i vinter og har hen over foråret og sommeren blomstret i både flora og fauna.

”Her er masser af sommerfugle og guldsmede, og de er meget vigtige for biodiversiteten i søen,” understreger Bent.

Han bor i Glumsøparken, og det var hans idé, at der skulle anlægges et vådområde i bebyggelsen. Derudover har han af egen lomme bidraget med 100.000 kr. til realisering af projektet. Penge han arvede efter lillesøsterens død.

Et helt naturligt valg

Som ung arbejdede Bent som forskningsassistent med et naturprojekt om fugle på et universitet i Massachusetts, USA. Den faglige interesse for naturen har fulgt ham hele livet, og han er bekymret for biodiversitetskrisen.

”Vi står i en situation, der svarer til, at en asteroide er på vej mod os i fuld fart, men vi reagerer ikke derefter. Jeg vil gerne give noget tilbage til naturen, selvom det er en dråbe i havet. Et lille håb,” forklarer han.

Ladcykel fremfor cabriolet

Et kort øjeblik overvejede Bent, at pengene fra arven skulle bruges på et helt andet formål. Han smiler og fortæller:

”Sådan suse afsted i en smart Triumph cabriolet fra 70’erne. Jeg tog endda turen ind til et showroom for at se en, der var helt nyistandsat. Men det var jo ikke det, jeg ville.”

Smilet bliver endnu større, når han med en armbevægelse favner det nye anlæg:

”Her kan jeg være med til at give noget begejstring for naturen videre til andre.”

Fra arven var der penge til, at Bent kunne købe en brugt ladcykel, som nu er helt uundværlig på hans ture rundt i lokalområdet.

Et fælles projekt

Anlægsprisen for det nye økosystem beløber sig til i alt cirka 400.000 kr. Foruden Bents bidrag og indsats har flere lokale kræfter andel i realiseringen af projektet, heriblandt bestyrelsen og driftslederen i Glumsøparken, en natur- og miljømedarbejder i Brønshøj-Husum Lokaludvalg og en lokal miljøingeniør. Københavns Kommune har støttet med 200.000 kr. fra Biodiversitetspuljen og boligafdelingen Glumsøparken med 100.000 kr. Derudover har Brønshøj-Husum Lokaludvalg støttet indkøb af biologisk feltudstyr, som er til gratis udlån. Blandt intentionerne med projektet er at højne børnenes interesse for naturen.

Her kan du læse om den festlige indvielse af søen

Foto fra indvielse af søen den 6. september 2023. Jorden fra udgravningen af søen er brugt til at skabe en lille høj, der kan anes i baggrunden og sammen med 10 nyplantede træer er med til at indramme våd- og engområdet. En skulpturel samling af døde træstammer (til højre i billedet) afgrænser området mod vejen og danner base for insektliv. Midt i det hele: bord og bænke til socialt samvær.

Seneste nyt

Andre læste også