Skal der være mere vildt? Kan vaskeriet også bruges til café? Skal der være plads til ophold omkring indgangene?
Indretningen af vores fælles arealer har større betydning, end vi måske tænker over til daglig. På opfordring af deltagere ved KAB-Fællesskabets Konference i 2022, tilbyder KAB derfor vejledning til at indrette fællesarealerne, så de giver bedst mulige rammer for fællesskab og samvær.
Det starter i marken
Forløbet er delt op i tre moduler:
1) Afklaring af behov, muligheder og ønsker.
2) Præsentation af muligheder og økonomi.
3) Udførsel.
”Vi starter med en markvandring sammen med driften og gerne bestyrelsen eller andre beboere,” fortæller Mette Lund Norre, konsulent i KAB og ansvarlig for projektet. Hun fortsætter:
”Så kan vi i fællesskab snakke om, hvilke udfordringer, ønsker og muligheder der er.”
Så langt så gratis (indtil september – se boksen herunder). Herefter vælger man, om man vil gå videren med arbejdet.
Hvis man ønsker at gå videre, har Mette en dialog med driftschef, relevante fagfolk i KAB og evt. eksterne eksperter, hvor de når frem til, hvad der kan forbedres, og hvad det vil koste. På det næste møde – evt. afdelingsbestyrelsesmøde – fremlægges en plan.
Driften går i gang
”Herefter går drift og evt. beboere i gang med at flytte, bygge, rive ned …. Hvad der nu er aftalt. Princippet er, at det skal kunne klares indenfor rammerne af driften. Både hvad angår økonomi og arbejdsopgaver,” forklarer Mette, men skynder sig at tilføje:
”Der kan selvfølgelig være opgaver, der er så store, at de kræver en større investering. Så planlægger vi, hvordan det kan gøres.”
Det har de gjort i Oldermandsgården.
Leg og biodiversitet i Nordvest
Oldermandsgården har været pilotprojekt for den nye ydelse, og de er meget tilfredse.
”Vi har været glade for dialogen og fået et anderledes syn på uderummene. Vi går jo samme runde hver dag, og får måske et lidt låst blik på, hvordan det kan være. Nu er vi blevet mere opmærksomme på, hvordan vi skaber bedre muligheder for ophold og er i fuld gang med at forandre det. Og det bliver godt,” siger servicemedarbejder Martin Jensen.
Der skal flyttes rosenbede, indrettes legeplads, skabes mere biodiversitet og bedre muligheder for ophold og tilfældige møder. Meget klarer de selv i driften, men der skal ske så meget, at de har hyret en gartner på timebasis. De håber at være færdige med det hele efter sommerferien.
Du kan se planen for Oldermandsgårdens uderum her. Ved hvert tiltag angiver antallet af pengesedler, hvor dyrt det forventes at være.
Sådan fungerer det
Det starter hos Mette. Er I interesserede i at få et fagligt blik på jeres udearealer og/eller andre fælleslokaler, skal I skrive til metno@kab-bolig.dk
Mette har dialogen med kollegaer i KAB og eksterne eksperter som fx landskabsarkitekter. KAB har i den forbindelse indgået et samarbejde med Thing Brandt Landskab.
Rådgivningen er en del af Ydelseskataloget, og prisen vil normalt gøres op efter forbrug af timer. MEN husk: Modul 1 er gratis indtil september 2024.
Oldermandsgården
… er Boligselskabet AKB, Københavns boligafdeling i Nordvestkvarteret fra 1959. I alt 170 boliger fordelt på 5 etages blokke omkring et indre, åbent gårdrum, der gennemskæres af en offenlig vej.