Syv projekter i KAB-fællesskabet har tilsammen modtaget ca. 1,5 million kroner fra Vær Med-puljen
Efter et år præget af coronavirus, restriktioner og begrænset socialt samvær er der brug for en ekstra indsats mod ensomhed. På vegne af kulturministeriet har BL derfor fået til opgave at fordele 15 millioner kroner til projekter, der skal skabe nye fællesskaber i almene boligforeninger.
En af de afdelinger, der kan glæde sig over at have modtaget støtte, er Taastrupgaard, Boligselskabet AKB, Taastrup. Her glæder de sig til at komme i gang med at omsætte de 48.500 kr. til sociale initiativer, der kan hjælpe områdets udsatte beboere, når coronasituationen tillader det.
”Vi har et rigtigt godt samarbejde med nogle lokaler kvinder, der laver mad, og sammen med dem vil vi lave udendørs folkekøkkener og te-haver, hvor beboerne kan mødes. Derudover ser vi frem til at arrangere coronavenlige online madkurser i løbet af foråret,” fortæller Katrine Winther, boligsocial leder i Taastrupgaard.
Savnede fællesskaber
En af hovedkvinderne bag de sociale sammenkomster i Taastrupgaard er Melek Aygar. Hun har tydeligt mærket følgerne af corona, der i høj grad har spændt ben for de fælles aktiviteter de seneste 12 måneder.
”Der er mange, der føler sig ensomme under corona. Især dem der bor alene eller er syge. Vi savner virkelig at kunne mødes på kryds og tværs igen, så vi glæder os rigtig meget til, det igen er muligt,” siger Melek Aygar.
Inden corona var caféen et yndet samlingssted for beboerne i Taastrupgaard.
Let at svinge forbi
Erfaringen fra Taastrupgaard siger, at det kan være udfordrende for ensomme beboere at komme ind i forpligtende fællesskaber. Derfor er der fokus på at gøre de nye fællesskaber lettilgængelige for alle.
”Det skal være nemt at deltage for de beboere, der ikke har så stort netværk og har svært ved at finde fællesskaber. Når vi laver pop-up-køkkener og te-haver i det fri, kan beboerne komme forbi på en spontan og uforpligtende måde,” fortæller Katrine Winther.
For Melek Aygar er der nu blot en ting at vente på: At det igen bliver muligt at samles med andre mennesker uden at skulle bekymre sig om coronasmitte.
”Det betyder rigtig meget at have sociale fællesskaber såsom nabospisning. Det er hyggeligt at lære hinanden at kende og en god måde at hjælpe folk med at komme ud, hvis de føler sig ensomme,” siger hun.
Også SAB, 3B, Boligselskabet AKB, København og KAB har modtaget midler til projekter, der gør en indsats mod ensomhed.
Topbillede: Fra tiden før corona, hvor lokale kvinder fra Taastrupgaard sørgede for sociale aktiviteter i caféen.