Drift og teknik”Når beboerne flytter ind, har vi gjort vores bedste”

”Når beboerne flytter ind, har vi gjort vores bedste”

”Når beboerne flytter ind, har vi gjort vores bedste”

Det er blæsende og koldt sådan en mandag formiddag i januar, men indenfor er der dampende varm kaffe og wienerbrød på bordet. Stemningen er afslappet, selvom emnet er vigtigt. Boligselskabet AKB, Taastrups nye, svanemærkede ældreboligafdeling, Gartnergården, er ved at være klar til indflytning og skal overdrages fra entreprenøren til boligselskabet. Dokumenterne ligger klar til underskrift, og de sidste aftaler gennemgås.

Om bordet sidder bl.a. Marianne Sejerbo, byggeprojektleder i KAB, Kjeld Christiansen fra Dominia, der er bygherrerådgiver, Paul Donhou fra Scandi Byg, der er hovedentreprenør, samt driftsleder i Boligselskabet AKB, Taastrup, Ole Søndergaard.

Det sidste er lidt usædvanligt.

Inddrag driften

Det er nemlig ikke altid, medarbejdere fra den lokale drift deltager i byggemøder, men i planlægningen af Gartnergården har driftsleder Ole Søndergaard siddet med ved bordet fra starten.

”Det er godt at have os med fra driften, når byggeriet planlægges. Vi ved, hvad der fungerer i hverdagen og er let og billigt at drifte. I sidste ende er det er jo beboernes penge, så det er vigtigt,” konstaterer Ole Søndergaard og tilføjer, at det også har været rigtigt godt at bruge en dag i hælene på håndværkerne for at blive introduceret til alle tekniske anlæg.

”Sammen fik vi lavet gode manualer, så nu er vi klædt på til at få det til at virke fra dag ét.”

At inddrage driften er blot et af flere tiltag, der har gjort, at de kommende beboere i Gartnergården kan flytte ind i stort set fejlfrie og velfungerende boliger.

”Jeg har det bedst med at vide, at når beboerne flytter ind, har vi gjort vores bedste”

– Marianne Sejerbo, byggeprojektleder

Det koster nogle timer – men det kan betale sig

”Ja-hatten har været på, vi har haft et supergodt samarbejde med entreprenøren,” konstaterer KAB’s projektleder Marianne Sejerbo og fortsætter:

”Vi har prioriteret at få overdraget byggeriet 14 dage inden, beboerne skal flytte ind, og har samtidigt stresstestet alle de tekniske systemer. Så ved vi, alt er, som det skal være. Der er tid til at flytte beboerne ind etapevis og få driften på plads. Det er godt for alle. Jeg har det bedst med at vide, at når beboerne flytter ind, har vi gjort vores bedste. Det koster måske nogle timer, men de tjenes ind i sidste ende. Vi skal have glade beboere.”

Ifølge Marianne Sejerbo skyldes den gode proces ikke mindst byggepladsleder Paul Donhou fra Scandi Byg.

”Målet skal som udgangspunkt være nul fejl”

– Paul Donhou, byggepladsleder

Der skal være en faglig stolthed

Ifølge Paul Donhou er processen omkring Gartnergården forløbet ”hammergodt”. Men byggepladslederen har også haft fokus på at drive en ordentlig byggeplads.

”Der vil altid være enkelte fejl i et færdigt byggeri. Men målet skal som udgangspunkt være nul fejl, og her er kulturen på byggepladsen meget afgørende. Der skal være en faglig stolthed – og det er mit ansvar,” forklarer byggepladslederen.

Han mener dog også, de har en fordel i, at Gartnergården er præfabrikeret efter samme principper som AlmenBolig+.

”På fabrikken kan vi bygge boligerne under gode forhold og er ikke afhængige af vejret. Det er en kæmpe fordel.”

Illustrationen herover viser, hvordan en typisk byggesag overgår til drift. Du kan hente illustrationen som pdf her.

Ved kaffebordet er mødet overstået, og man er enige om de sidste, praktiske ting. Marianne, Kjeld og Paul griber på skift deres pen og skriver under. Gartnergården er nu formelt Boligselskabet AKB, Taastrups, og deltagerne fra mødet tager sammen en sidste runde, diskuterer detaljer ved byggeriet og kigger ind i nogle af boligerne.

Gartnergården er et mønstereksempel på en god overdragelse, men det er ikke altid, det går så godt. I et kommende nummer af KABnyt kan du læse om de problemer, der kan opstå, og hvad KAB gør for at forebygge dem.

Seneste nyt

Andre læste også