Drift og teknikGratis CTS: ”Væsentlig økonomisk sidegevinst”

Gratis CTS: ”Væsentlig økonomisk sidegevinst”

Boligafdelinger med Energi- og Varmekonsulentydelse kan nu gratis koble sig på CTS hos Teknik i KAB

Central Tilstandskontrol og Styring.

Der skal sikkert noget mere ophidsende til, før nogen vil få aftenkaffen galt i halsen, mens X Factor eller Den Store Bagedyst ruller over skærmen.

Men ude på ejendomskontorerne går de 3 ord – i daglig tale gemt bag forkortelsen ’CTS’ – ikke ubemærket hen.

”Vi har fået en væsentlig økonomisk gevinst ved at implementere CTS. Størstedelen af den gevinst er kommet, efter den såkaldte returvarmeafgift er faldet markant for vores vedkommende, fordi vi nu udnytter varmen meget bedre,” siger Jakob Holm, serviceleder i Folehaven, der ligger i Valby og er Boligforeningen 3B’s største boligafdeling med næsten 1.000 boliger.

Bedre energistyring

CTS er dataovervågning og styring af de tekniske installationer i en ejendom, og KAB har netop gjort det gratis for boligafdelinger, der har tilkøbt Energi- og Varmekonsulentydelse (EVK), at koble sig på CTS gennem KAB.

”Det koster naturligvis penge at etablere et CTS-anlæg med hovedstation og tilhørende understationer, men de mulige driftsbesparelser og monitoreringen vil give flere fordele på den lange bane. Og hvis en boligafdeling har CTS – og derigennem følger ejendommens performance – ja så behøver man ikke at lave sine driftsjournaler ved siden af, fordi ejendommens oplysninger automatisk bliver lagret,” lyder det fra Brian Schnell, driftssupportchef i KAB.

Fordyrende løsninger er fortid

CTS kan blandt andet bruges i forhold til en varmecentral eller et ventilationsanlæg. Systemet kan også se, hvornår der bliver brugt energi i form af fx lys og varme. Dermed kan CTS være med til at forbedre den samlede energistyring for hele boligafdelingen.

”Vi har over en længere periode ikke haft den store indsigt i CTS, og de fordele der ligger i det. Derfor har vi haft mange fordyrende løsninger fra leverandører, der har spundet på vores uvished. Nu har vi ved fælles hjælp sporet os ind på KAB Teknik, som har bistået med hjælp og know-how i kompleksiteterne omkring styringen af vores anlæg, og vi er på vej til at få synliggjort og simplificeret alle processerne,” siger serviceleder Jakob Holm.

Alle boligafdelinger har mulighed for opkobling af CTS, men der er boligafdelinger, hvor det ikke giver mening. Fx i afdelinger, hvor der ingen varmecentral er, og hvor alle installationerne til boligen er monteret i boligen. Hvis man er interesseret i at høre mere om CTS, og finde ud af, om det er en god idé i netop jeres boligafdeling, kan I kontakte KAB Teknik på teknik@kab-bolig.dk.

Seneste nyt

Andre læste også