Liv Mellem HuseneFlere kan få kunst i opgange – og forebygge hærværk

Flere kan få kunst i opgange – og forebygge hærværk

Opgangsudsmykningerne i Lundtoftegade på Nørrebro har været en stor succes. Nu vil den socialøkonomiske forening bag, Til Vægs, udbrede den gode energi fra kunsten til flere boligafdelinger

I Lundtoftegade har kunstudsmykninger i opgangene først og fremmest skabt tryghed. Utilsigtet ophold i de pågældende opgange er også sænket drastisk, og beboerne oplever øget værdi – mange tager sågar hellere trappen frem for elevatoren nu. Flere steder ses det endda, at beboere tager ejerskab til opgangen ved at stille planter ud, som bidrag til kunstværkerne.

”Vi har oplevet en enormt stor interesse fra nær og fjern, og samtidig kan vi se, hvordan kunstværker i Lundtoftegade rykker på så mange positive dagsorden. De er tryghedsskabende, forebygger hærværk, engagere beboerne og skaber fællesskab. Vi vil gerne bruge vores platform og ekspertise til fokuseret at beskæftige os med disse projekter rundt om i landet,” siger stifter af den socialøkonomiske forening, Til Vægs, Søren-Emil Schütt.

Halvering af udgifter til hærværk

Boligafdelingen har med kunstudsmykningerne sparet penge på både vedligehold og hærværk. Ejendomsleder i Lundtoftegade Rene Høier uddyber:

”Før kunstværkerne brugte vi 400.000 kr. om året på vedligehold og udbedring af hærværk. Opgangsmalerierne har nu været her i mere end et år, og det har medført en halvering af udgifterne til hærværk. Det er helt vildt at se forskellen på en opgang, der er udsmykket, og en der ikke er. Besparelserne har i sig selv tjent kunstværkerne ind.”

Det samme kan ses i afdelingens parterre gange, hvor der i 2019 blev lavet kunstværker af Malene Landgreen. Parterregangene var tidligere voldsomt udsatte for hærværk og har siden 2019 stået helt uberørt og uden en krone brugt på vedligehold. Finansiering af kunstværkerne er sket over langtidsplanen i forbindelse med at der alligevel skulle males, og er dermed ikke en ekstraudgift for afdelingen.

Bredt netværk og genbrugsmaling

Til Vægs kan hjælpe andre boligafdelinger med at realisere kunstprojekter. Foreningen har et bredt netværk af kunstnere tilknyttet og har for nylig indgået et partnerskab med Paint It Forward, som vil donere genbrugsmaling til kommende projekter. Samarbejdet formår at bringe materialeomkostninger ned på et minimum og giver desuden projektet et cirkulært og bæredygtigt perspektiv.

”Man tror lidt, det er løgn. For hvordan kan kunst bidrage til sociale og økonomiske bundlinjer og samtidig være bæredygtig og klimabevidst? Vi er derfor ret stolte over at kunne tilbyde denne mulighed til alle i den almene sektor, og vi håber at mange vil tage imod tilbuddet og høre om mulighederne,” siger Søren-Emil Schütt.

Interesserede er velkommen til at kontakte den socialøkonomiske forening på opgangskunst@tilvaegs.com

Seneste nyt

Andre læste også