ByggeriUdsigt til løsning efter evakuering af Otto Mønsted Kollegiet

Udsigt til løsning efter evakuering af Otto Mønsted Kollegiet

Efter nogle vilde dage for 90 beboere øverst på Otto Mønsted Kollegiet, tegner der sig nu en plan for de ellers hjemløse studerende. Beboerne er tilbudt midlertidigt husly på Danmarks internationale Kollegie i Albertslund. Det sker efter en undersøgelse viste, at brandaltanerne ikke kunne bære og de øverste etager derfor måtte evakueres

Otto Mønsteds Kollegiet

Det var fredag aften, og der var ved at blive gjort klar til fest på Otto Mønsted Kollegiet, tæt på Carlsberg station i København. Men festen blev – i hvert fald midlertidig – stoppet, da KAB i samarbejde med ingeniører, brandeksperter og myndigheder blev nødt til at foretage en akut evakuering af de tre øverste etager på det ti etager høje kollegie.

Rutineundersøgelse afslører alvorlige fejl

Evakueringen skyldtes, at en rutineundersøgelse havde afsløret, at en række armeringsjern, der bar en brandaltan var gennemtærede. Konstruktionsfejlen betyder, at altanen havde mistet bæreevne og i værste fald kunne falde ned, hvis den blev benyttet til formålet – at være flugtvej under en brand. Derfor lød beskeden fra brandmyndighederne, at man ikke kunne bo på 8.-10. etage.

”Vi gennemgik alle mulige og umulige løsningsforslag, men der var ikke nogen realistiske alternativer, så vi måtte meget hurtigt lave en plan for beboerne. Det gik meget stærkt og var en smule kaotisk. Men jeg vil gerne sige tak til både bestyrelse og beboere for et rigtig godt samarbejde i nogle hektiske timer,” siger KAB byggedirektør Rasmus Jessing.

Midlertidig genhusning

Tirsdag aften kunne KAB så fremlægge en status overfor omkring 80 studerende på kollegiet. Et par dages intense undersøgelse betyder, at håbet nu er, at de studerende kan vende tilbage til deres værelser øverst på kollegiet senest 1. juni.

Samtidig har en intens boligjagt betydet, at KAB kan tilbyde boligløse beboere midlertidigt tag over hovedet på Danmarks Internationale Kollegie i Albertslund – lige ved S-togs stationen.

”Vi er godt klar over, at det langt fra er en ideel situation for beboerne. Men vi er faktisk glade for, at det er lykkes os at finde en nødløsning til de studerende, der ikke lige kan finde en seng eller sofa hos venner og familie frem til 1. juni,” siger Rasmus Jessing fra KAB

Også beboernes formand, Theresa Højgaard, der selv blev evakueret, har oplevet et løsningsorienteret og produktivt samarbejde med KAB i de hektiske døgn.

“Det har været en vild og surrealistisk oplevelse, og læringskurven har været høj. KAB har taget kollegianernes synspunkter og bekymringer til sig, og det er dejligt at blive mødt med den handlekraft og hjælpsomhed, KAB har udvist,” siger Theresa Højgaard.

Selvejende institution

Rasmus Jessing fortæller samtidig, at Otto Mønsted Kollegiet er en selvejende institution, der derfor ikke er forpligtet af lejeloven til at finde en erstatningsbolig. Men det var vigtigt for bestyrelsen på kollegiet at tilbyde beboerne alternativ bolig.

Ordningen med det internationale kollegie betyder, at en flyttebil med senge og skriveborde allerede onsdag morgen satte kursen fra Otto Mønsted mod Albertslund.

Evakuerede beboere, der ikke tager imod tilbuddet om genhusning i Albertslund, vil modtage refusion i huslejen beregnet på baggrund af antal evakuerede dage.

Om skaden

De smalle altangange bæres af en konstruktion med armeringsjern. En konstruktionsfejl betyder, at nogle armeringsjern er korroderet inde i en væg.
 
Altangangen er ikke beregnet til ophold, men er en nødvendig flugtvej. Når altangange ikke kan benyttes som flugtvej, kan bygningen ikke anvendes til ophold og overnatning – og evakueringen var derfor eneste mulighed.

Seneste nyt

Andre læste også