Hvert år arrangerer KAB en studietur for organisationsbestyrelserne. Formålet er at hente inspiration til nybyggeri, drift, sociale indsatser og andre opgaver, man som bestyrelsesmedlem og ansvarlig for udviklingen i en almen boligorganisation står overfor.
I år gik turen til Stockholm, og fokus var bl.a. bæredygtigt byggeri. Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB, var med for første gang i dette regi, men har på tidligere arbejdspladser været på flere ture.
”Det er generelt en rigtig god idé at hente inspiration udefra – og det fik vi helt sikkert. Det var en meget velorganiseret tur med et fyldigt program, der bød på faglige input fra morgen til aften,” siger Rasmus og tilføjer smilende: ”Jeg kunne dårligt få tid til min daglige løbetur.”
For de der svenskere kan altså noget.
Gul førertrøje i træbyggeri
Når svenskerne kører med den gule førertrøje indenfor træbyggeriet, skyldes det, ifølge Rasmus Jessing, at de har en meget lang tradition for træhuse. Derudover har de siden starten af 00’erne eksperimenteret med træ som byggemateriale og har nu flere træhuse i op til 13 etager.
”Svenskerne har et tårnhøjt ambitionsniveau og har fundet løsninger på de klassiske udfordringer i træbyggeri: brand og støj. De kan dimensionere træet, så det lever op til deres bygningsreglement. Det kan vi helt klart lære noget af,” siger Rasmus og tilføjer, at det i øvrigt ville være en god idé at lave et fælles bygningsreglement for de nordiske lande. Det vil gøre det lettere at dele erfaringer på tværs af landegrænser.
Betonafhængighed
I Danmark er vi lidt mere konservative hvad angår byggematerialer. Og så har vi bare en supereffektiv betonindustri, mener Rasmus.
”Vi er nok lidt mere forsigtige med nye materialer og har jo også fået dyrt købte erfaringer med for eksempel MgO-pladerne. Men skal vores byggeri være mere bæredygtigt, skal vi ud af betonafhængigheden. Vi skal heller ikke glemme, at træ er et lettere byggemateriale end beton og derfor udleder mindre CO2 ved transport.”
Økonomien er selvfølgelig heller ikke uden betydning. Hvor vi i Danmark kæmper med at kunne bygge træhuse for det almene maksimumbeløb, kan svenskerne – måske qua deres mangeårige erfaring – bygge i træ til samme pris som beton.
Dansk træerfaring
Selvom byggebranchen i Danmark i høj grad er indstillet på betonbyggeri, er der allerede fagfolk med træerfaring. Bl.a. er det C.F. Møller Architects, der står bag to af de træhuse, der blev besøgt på studieturen.
Læs mere om Tall Timber Building og Gråalen.
Kommentarer fra to deltagere
Iris Gausbo, formand for Boligforeningen 3B:
Vi skal videre med udviklingen af træbyggeriet
”Jeg var meget begejstret. Det var spændende at se, hvordan de griber træbyggeriet an. De bygger i højden, og det kan vi lære af. Vi skal undersøge, hvordan vi selv kommer videre med højt træbyggeri.
Jeg er klar over, at udenlandske projekter ikke kan overføres 1:1 til danske forhold, men mener helt klart, der alligevel er megen viden at hente. Også når det gælder energiforbruget i bygningerne, hvor et af træhusene ikke bare er et 0-energi hus, men faktisk producerer mere energi, end det forbruger.”
Morten Kallehauge, medlem af organisationsbestyrelsen i Avedøre Boligselskab:
Oplad mobilen i pergolaen
”Det var en rigtig god tur med et fedt fokus. Det var spændende at se, hvordan de integrerer solceller og regnvandsopsamling i udearealerne – til fælles glæde og gavn.
For eksempel var et område omkring en lille regnvandsdam indrettet med bænke og pergola med solceller. Det betød, de kunne opsætte stik til opladning af mobiler.
De er også lykkedes med at lave batterier, der kan lagre den energi, deres solceller producerer, så den kan anvendes hele døgnet.”
Fotos: Jesper Blæsild, Henrik Thorenfeldt og Rasmus Jessing.