ByggeriNybyggeriOvalen i Albertslund tager form

Ovalen i Albertslund tager form

Boligselskabet AKB, Albertslund fejrede rejsegilde for et seniorbofællesskab, der tegner til at danne en ideel ramme om det kommende liv på stedet

Byggeriets parter (fra venstre): Bo Jørgensen (BO-HUS A/S), Stiig Schønveller (AKB, Albertslund), Steen Christiansen (Albertslund Kommune), Rikke Møller (Tegnestuen Vandkunsten), Rasmus Jessing og Jesper Birn Lindeberg (KAB).

Det har ikke været en lige vej fra tegnebræt til rejsegilde på det ovale seniorbofællesskab i Albertslund, som blev fejret den 8. november 2023. Måske netop derfor skinnede begejstringen over byggeriet så tydeligt igennem.
”Det er en glædens dag,” indledte Stiig Schønveller, formand for Boligselskabet AKB, Albertslund, der var vært for arrangementet, og fortsatte:
”For otte år siden fik vi muligheden for at bygge her og gik i gang med de indledende samarbejder. Vores vision var et sted for seniorer, hvor det nære og private, det større fællesskab, fritidsliv, grønne områder og meget mere kan gå hånd i hånd og til det, er rammerne her helt perfekte.”

Svær figur at bygge

Byggeriet har undervejs mødt modgang bl.a. gik entreprenøren konkurs – men kom på fode igen – ligesom det generelle pres på byggebranchen også har smittet af på projektet. Hertil kommer udfordringerne med at bygge en oval.
”Vi blev inspireret af parken, der lå her med ovale lysninger mellem træerne, men vi opdagede hurtigt, at den ovale figur ikke er verdens nemmeste hverken at tegne eller bygge. Den er karakteriseret ved, at den ikke har én radius ligesom en cirkel, men to. Så udfordringen har været at lave de her runde facader, gesimsbånd og ikke mindst de flotte store limtræskonstruktioner, som vi kan se i dag,” fortæller Rikke Møller, arkitekt fra Tegnestuen Vandkunsten, der også understreger, at løsningerne er fundet i tæt samarbejde med entreprenøren, BO-HUS A/S.

En af udfordringerne ved at bygge rundt er, at de buede byggeelementer skal passe og falde i hak. Det er ikke nær så let at korte af og tilpasse på pladsen, forklarer arkitekterne fra Tegnestuen Vandkunsten.

Behov for seniorboliger i byen

Bebyggelsen vil rumme 51 boliger samlet i et bofællesskab for seniorer +55. Det møder et aktuelt boligbehov i byen.
”Mange af dem, der var med til at skabe Albertslund i 1960’erne er blevet ældre og er stadig glade for at bo her. De søger noget mindre og mere tidssvarende, alt imens børnefamilier står og mangler plads. I Kommunalbestyrelsen vil vi gerne være med til at bane vejen for den rokade. Den mulighed har vi her,” sagde Steen Christiansen, borgmester i Albertslund Kommune, og tilføjede:
”Almene boliger har spillet en vigtig rolle i Albertslunds udvikling, og det aktuelle byggeri rummer alle muligheder for at skabe et stærkt fællesskab”.

Et fællesskab med rum til mænd

Forarbejdet til Ovalen har været en del af et udviklingsprojekt i regi af Realdania, hvor der er arbejdet særligt med at tiltrække mænd til boformen. De ikke er lige så tilbøjelige som kvinder til at opsøge nye fællesskaber.
”Vi ved, at mange ældre mænd føler sig ensomme og isolerede, og det kan have negative konsekvenser for deres helbred og livskvalitet. Derfor er der her skabt et bofællesskab med både formelle og uformelle aktiviteter, der kan appellere til mænd fx et værksted,” sagde Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB.
Han understregede også, at byggeriet er ambitiøst i bestræbelserne på at indarbejde bæredygtige elementer, fx udføres facaderne i træ fremfor beton.
Fra alle talerne lød ros til håndværkerne for professionelt arbejde af høj kvalitet, og traditionen tro sluttede festlighederne af med kø ved pølsevognen.
Bebyggelsen ventes at stå klar til indflytning 1. september 2024. Udlejningen sker efter principperne for seniorbofællesskaber.

Byggeriets parter

Bygherre: Boligselskabet AKB, Albertslund
Forretningsfører: KAB
Arkitekter: Tegnestuen Vandkunsten
Bygherrerådgiver: Dominia A/S
Totalentreprenør: BO-HUS A/S
Rådgivende ingeniør: Artelia
Værdiudvikling: Realdania

Seniorbofælleskabet Ovalen

Seneste nyt

Andre læste også