”Tidligere var vi usikre på, om der var plads til os i det store KAB. Men jeg må nok sige, at jeg er blevet klogere på den måde, at det nok er fornuftigt at have en stor administrator i ryggen, når man er et lille boligselskab som vores.”
Ordene kommer fra Ole Lund Petersen, formand for Gentofte Ejendomsselskab. Og der ligger særligt en bestemt hændelse til grund for, at Ole i dag har et andet syn på tilværelsen i KAB-Fællesskabet.
I foråret 2021 overgik selskabet til den lokale kundechefmodel, og dermed rykkede kundechef, Susanne Ernstsen, ind på ejendomskontoret og fik sin daglige gang i Gentofte.
”Jeg kan mærke, at det giver en helt anden føling at være til stede lokalt. Både i forhold til beboere og medarbejdere, og så giver det også muligheden for, at de beboervalgte altid kan komme forbi til en snak. Det betyder, at vi kan tage en masse udfordringer i opløbet,” siger Susanne Ernstsen.
Tættere på
Formålet med den lokale kundechefmodel har fra start været at levere mere nærværende kundeservice og skabe bedre jobs. Det fortæller kundedirektør i KAB, Sanne Kjær.
”Boligorganisationerne har forskellige kulturer og forskellige behov, og det skal vi kunne honorere i vores betjening af dem. Chancen for at vi kan levere det, de forventer, er meget større, når vi har en kundechef, der sidder lokalt og får et indgående kendskab til den enkelte kunde gennem hverdagen derude,” forklarer Sanne Kjær.
De lokale kundechefer er aldrig alene
Lone Skriver, vicedirektør i KAB
På ejendomskontoret i Gentofte er Ole Lund Petersen ikke i tvivl om den forskel, den nye model har gjort. Tankerne om at skifte administrator er lagt på hylden og erstattet af tilfredshed med samarbejdet med Susanne.
”Det har betydet, at vi har fået en identitet i KAB, fordi vi har en kundechef, der kan bære vores udfordringer ind og gøre opmærksom på, hvordan vi har det. Og samtidig er kommunikationen blevet meget nemmere, fordi jeg altid kan gå til Susanne, hvis jeg har et spørgsmål, og hun kan vende det med baglandet i KAB. Jeg føler, at vi er kommet tættere på KAB.”
Ude men aldrig alene
En afgørende forudsætning for de lokale kundechefers arbejde er kontakten til baglandet i KAB-Huset. Der sidder en lang række medarbejdere med specialkompetencer inden for områder som økonomi, jura, it og udlejning.
”De lokale kundechefer er aldrig alene,” fortæller vicedirektør i KAB, Lone Skriver, og uddyber: ”Selv om de sidder lokalt ude i boligorganisationerne, er kollegaerne i KAB-Huset altid klar til at hjælpe, hvis der er brug for det.”
For Susanne Ernstsen er understøttelsen fra KAB-Huset med til at give stor tryghed i hverdagen. Fra ejendomskontoret i Gentofte kan hun altid kontakte kollegaerne i administrationen, ligesom hun også har mulighed for at have arbejdsdage i KAB-Huset.
”Det betyder virkelig meget, at jeg ved, at jeg altid har KAB i ryggen. Vi har jo nogle gange nogle komplekse sager, som jeg ikke kan løse selv, og der er det bare utroligt rart at vide, at jeg altid kan gribe knoglen og ringe til juraafdelingen eller udlejningen og gøre brug af deres viden,” fortæller Susanne Ernstsen.
Fællesskabets styrke
Den lokale kundechefmodel er foreløbig blevet foldet ud hos 17 boligorganisationer i KAB-Fællesskabet. For de allerstørste boligorganisationer med mange afdelinger fordelt over store geografiske områder er modellen ikke egnet, og derfor skal der altid være plads til forskellighed, understreger Sanne Kjær.
Hun glæder sig samtidig over de mange positive tilbagemeldinger, der er kommet fra de boligorganisationer, der har sagt ja til modellen.
”Vi tror på, at denne model giver nogle rigtig gode forudsætninger for, at vi kan levere nærværende kundeservice til den enkelte boligorganisation, samtidig med at de kan drage fordel af styrken ved at være en del af et stort fællesskab. Og det er også det, vi hører fra kunderne. Vi står som organisation langt stærkere og bedre rustet til både fremtidens jobmarked og beboerbetjening,” afslutter Sanne Kjær.