”Det er gode nyheder for hele den almene sektor, men der er stadig store udfordringer.”
Sådan lyder reaktionen fra Jens Elmelund, efter Indenrigs- og Boligministeriet har offentliggjort en ny aftale. Den medfører, at en række planlagte almene byggeprojekter med samlet 1.400 boliger kan få godkendt omkostninger, som er op til 20 % højere end maksimumbeløbet. Derudover bliver maksimumbeløbet hævet med 5,5 % for at tage højde for prisudviklingen siden årsskiftet.
Baggrunden er, at mange almene byggeprojekter er gået i stå eller sat på pause som følge af kraftige prisstigninger på byggematerialer. Prisstigninger som i mange tilfælde har gjort det umuligt at bygge indenfor det lovbestemte maksimumbeløb, der gælder for almene boliger.
Derfor har det også været tvingende nødvendigt med et politisk indgreb, hvis ambitionen om flere gode, betalbare boliger ikke skal løbe ud i sandet, mener Jens Elmelund.
”Vi står i en ekstraordinær økonomisk situation, som desværre har voldsomme konsekvenser for byggeriet af de almene boliger, som vi har så stort behov for. Der er massiv boligmangel i hovedstadsområdet, især når det kommer til boliger, der er til at betale for alle, og hvis vi skal skabe en blandet by, er det en forudsætning, at vi får nogle rammer, vi kan arbejde indenfor. Det her er et skridt i den rigtige retning,” siger KAB’s administrerende direktør.
Mulighed for at bygge i KAB-Fællesskabet
I KAB-Fællesskabet betyder den nye politiske aftale, at flere byggerier forhåbentligt kan blive sat i gang igen. Det gælder eksempelvis Generationernes Træhus, som Boligforeningen 3B skal bygge på Amager, og Espegården, som Boligselskabet AKB, Rødovre står bag.
”Det er glædeligt, at vi nu igen kan få gang i noget af byggeriet. Men udfordringerne med priser og leverancer i byggebranchen er der endnu, og en forøgelse af maksimumbeløbet løser ikke problemerne i et snuptag. Derfor bliver vi ved med at arbejde for, at vi kan bygge alle de almene boliger, som vi har på tegnebrættet,” lyder det fra Jens Elmelund.
Finansieringen af det øgede maksimumbeløb kommer fra henholdsvis Landsbyggefonden, som står for 90 %, og kommunerne, som bidrager med 10 %.