ByggeriKommunalt påbud om genhusning af Bellahøj-beboere

Kommunalt påbud om genhusning af Bellahøj-beboere

Samvirkende Boligselskaber har modtaget et kommunalt påbud om genhusning af beboerne i seks af Bellahøjhusene

Bellahøj

Københavns Kommune har givet påbud om, at Samvirkende Boligselskaber skal fremme genhusningen af beboerne i seks af Bellahøjhusene i boligafdelingen SAB-Bellahøj II. Afdelingen tæller 261 boliger.

Påbuddet kommer efter, at Samvirkende Boligselskaber v. KAB i oktober 2022 orienterede kommunen om konklusionen på en række tekniske beregninger, der viser, at husenes stabilitet ikke lever op til normerne for sikkerhed, når de er udsat for vindbelastning. For de mest udsatte huse er sikkerheden nedsat allerede ved 13 m/s i middelvind.

John B. Sørensen, formand for Samvirkende Boligselskaber understreger:
”For Samvirkende Boligselskaber har beboernes sikkerhed første prioritet. Grundige tekniske undersøgelser har skabt tvivl om husenes stabilitet, hvilket vi som ansvarlig bygningsejer ikke kan sidde overhørig. Det kommunale påbud betyder, at vi nu kan igangsætte genhusningen.”
KAB har på vegne af Samvirkende Boligselskaber tilrettelagt et beredskab til evakuering af beboerne, hvis de kritiske vindhastigheder opstår i perioden, indtil genhusningen er gennemført.

Informationsmøde for beboerne

Samvirkende Boligselskaber v. KAB orienterede beboerne om beregningsresultaterne og den forestående genhusning på informationsmøder i november 2022. De berørte beboere er nu inviteret til yderligere et informationsmøde, hvor de vil få mere konkret information om tidsplan for og forløbet af genhusningen.

Baggrund: Fejl opdaget under forarbejde

Bellahøjhusene blev opført i 1950’erne og er mærket af tidens tand. De senere år har de fire boligorganisationer, som ejer husene, derfor arbejdet med at tilrettelægge projekter for gennemgribende renoveringer.
Under forarbejdet til renoveringen af Samvirkende Boligselskabers huse, konstaterer teknikere, at der er fejl i de gamle ingeniørberegninger, og at konstruktionerne derfor kunne være mangelfulde.
Samvirkende Boligselskaber v. KAB satte herefter en dybdegående undersøgelse af beregningerne i gang. Den er udført af ingeniørfirmaet Niras og kvalitetssikret af en af landets førende eksperter i stabilitet og statik. Vurderingen af den kritiske vindbelastning er sket i samarbejde med vindekspert Svend Ole Hansen Aps.

Renoveringen af Samvirkende Boligselskabers huse forventes at gå i gang i 2025 og blive afsluttet i 2029.

Læs også artikel i Brønshøj-Husum Avis: Borgmester om vindfølsomme højhuse: – En svær situation


Artiklen er opdateret med nedenstående afsnit den 18. januar 2023:

Tæt på evakuering

Fredag den 13. januar meldte vejrtjenesterne, at søndag den 15. januar 2023 kunne byde på middelvind tæt på evakueringsgrænsen for enkelte huse i SAB-Bellahøj II.
I KAB besluttede beredskabet fredag den 13. januar 2023 at sende et forvarsel om, at der kunne blive tale om evakuering af beboerne i det mest vindfølsomme hus. Lørdag den 14. januar kunne beredskabet afblæse evakueringen, eftersom vejrtjenesterne nedjusterede meldingerne for søndagens blæsevejr.
En lokal vindmåler på Bellahøjhusene viser efterfølgende, at middelvinden i løbet af søndagen kulminerede på en maksimalstyrke på 11,3 m/s.

Når beredskabet i KAB vurderer evakueringsbehovet, er middelvinden afgørende, men vindretning har også betydning. For de tre højeste huse i SAB-Bellahøj II på 11 og 13 etager er den gennemsnitlige evakueringsvind sat til ca. 13 m/s middelvind, svarende til stormende kuling. Med den konkrete vindretning i søndags blev evakueringsvinden sat lidt lavere for huset på 13 etager. KAB vil på baggrund af weekendens vejr evaluere beredskabet.

KAB har engageret en specialist i vindforhold til at overvåge vejret på Bellahøj, og vurderingen af vejret sker i tæt dialog med områdechefen i KAB. Vindovervågningen omfatter fire vejrtjenester, og udviklingen følges meget nøje.

Seneste nyt

Andre læste også