UncategorizedBeboerdemokratiets Morten Olsen

Beboerdemokratiets Morten Olsen

Bjørn Petersen er en levende legende i AKB, København. Den 9. oktober kunne han fejre sit 25. år som formand for boligselskabet

På en ellers helt almindelig torsdag i KAB-Huset er der samlet gode mennesker, bobler og søde sager i lange baner. Helt efter Bjørn Petersens hjerte – og søde tand. Men det er da også alt andet end en almindelig torsdag, når man kan fejre 25-års jubilæum.

25 år som formand for Boligselskabet AKB, København aftvinger respekt – og sammenligninger med de helt store koryfæer.

”Jeg har tænkt: Hvis du var blevet fodboldspiller, hvem havde du så været? Preben Elkjær, Michael Laudrup eller Morten Olsen?” spørger adm. direktør i KAB, Jens Elmelund, inden han selv besvarer spørgsmålet:

”I min verden er du beboerdemokratiets Morten Olsen. Anføreren med det store overblik, der tænker på fællesskabet frem for sig selv og er optaget af at gøre sine medspillere gode. En taktisk begavelse og en mand, der tør tage ansvar og træffe svære beslutninger.”

Født ind i AKB

At Bjørn Petersen har viet sit liv til beboerdemokratiet og ikke til fodbolden er næppe helt tilfældigt. Med egne ord er han født ind i AKB og bor den dag i dag i den samme lejlighed på Tagensvej, som han og familien flyttede ind i den 11. august 1953.

Alligevel gik der mange år, før interessen for det beboerdemokratiske arbejde blev vækket til live. I 70’erne blev han talrige gange opfordret til at involvere sig, men havde ikke lysten.

Dén kom først i slutningen af 80’erne, hvor der var udsigt til store forandringer i boligafdelingen på Nørrebro – et møde om måneden i afdelingsbestyrelsen kunne han vel lige klare. 1988 blev han valgt ind, og derfra voksede engagementet så småt.

Siden blev Bjørn Petersen valgt som næstformand i AKB, København uden selv at have set det komme – eller for den sags skyld ønsket det – og den 9. oktober 1996 overtog han formandsposten.

”En meget stor del af dit liv opholder du dig i din bolig. Det er din base. Derfor ville jeg gerne have indflydelse på, hvordan forholdene omkring min bolig skulle være. Sidenhen blev jeg meget optaget af arbejdet med at sikre flere billige boliger og en bredere pallette af boligtyper. Det driver mig stadig i dag, og jeg er stolt af det, vi har opnået i AKB, København,” fortæller Bjørn Petersen.  

Se fremad

Næstformand i AKB, København, Mikkel Warming holder jubilæumstale for formand Bjørn Petersen.

Med et kvart århundrede på bagen som formand har Bjørn Petersen på egen krop oplevet, hvordan den almene sektor og samfundet omkring har udviklet sig med tiden.

”Alt er vokset. I særdeleshed administrationen. Og det gør sig gældende i hele samfundet. I dag diskuterer man alting, alt er til debat. For 25 år siden handlede man mere og diskuterede mindre. Man fik et byggefelt, og så byggede man,” erindrer han.

Gennem årene har formanden gjort sig flere erfaringer med den almene sektor, end de fleste andre tør drømme om. Og adspurgt om et godt råd til et langt liv i beboerdemokratiet peger pilen i én retning:

”Se fremad. Man skal selvfølgelig tage ved lære af fortiden, men man skal acceptere, at man ikke kan ændre den. Brug ikke tiden på at kigge på gamle regnskaber. Brug den i stedet på at kigge på budgetter. Hvad skal vi fremadrettet? Det er det vigtigste.”

En levende vidensbank

Tilbage ved jubilæumsreceptionen i KAB-Huset har Mikkel Warming overtaget mikrofonen. Siden 2017 har han som næstformand i AKB, København haft et helt tæt samarbejde med Bjørn Petersen.

”Jeg er enormt taknemmelig over at få lov til at arbejde sammen med dig. Du er er et reservoir af viden – og generøs med at dele ud. Du er ikke frembrusende, du leder med en stille autoritet. En autoritet, som kommer fra, at du ved, hvad du taler om, og hvor du vil hen,” siger Mikkel Warming og konstaterer:

”Du ér AKB, København.”

Seneste nyt

Andre læste også