”Godmorgen, hvad kan jeg gøre for dig?”
Ordene kommer med et smil fra manden bag disken i caféen Kaffe Karma i KAB-Huset. Og straks efter starter han kaffekværnen, giver de nymalede bønner et let tryk med tamperen og sætter bryggehåndtaget på maskinen. Duften af kaffe spreder sig.
”Det er dejligt at have noget at stå op til, have nogle gode kollegaer og være et sted, hvor man virkelig føler sig velkommen,” siger Mikkel Petersen, som i tre måneder har arbejdet i caféen.
Efter nogle år udenfor arbejdsmarkedet har Mikkel gennem Kaffe Karma fået en mulighed for at blive hjulpet tilbage i job.
”De sidste 10-15 år har jeg gået med tanken om at blive barista, så det er en virkelig god mulighed for mig at være her. Jeg vænner mig til at arbejde igen og får lov at nørde med kaffe,” fortæller han.
Socialt udsatte kommer i arbejde
Kaffe Karma består af frivillige kaffeentusiaster, hjemløse og psykisk sårbare. Sammen skaber de et fællesskab, som hjælper med at få socialt udsatte i arbejde.
Fra caféen åbnede i KAB-Huset i august 2021 og indtil nu, har der været 23 ansatte på socialt frikort.
På landsplan har den socialøkonomiske café pt. 88 udsatte borgere ansat. Af dem har 38 fået anden beskæftigelse ved siden af arbejdet hos Kaffe Karma. Mikkel Petersen håber, at det samme bliver tilfældet for ham.
”Nu kan jeg søge jobs, jeg ikke tidligere har kunnet søge. Jeg har lært at lave god kaffe, og jeg har lært om hygiejne og kundebetjening, og det betyder, at jeg nu har en realistisk chance for at få et arbejde i caféverdenen,” siger han.
Et vigtigt fokus i KAB-Fællesskabet
Også flere andre socialøkonomiske virksomheder med tilknytning til KAB-Fællesskabet har succes med at bringe udsatte borgere tættere på arbejdsmarkedet.
Hos plantevirksomheden VOKS i Albertslund var 26 sårbare ledige tilknyttet gennem jobtræning, praktik og fleksjobs i 2021. Tekstilværkstedet I Tråd Med Verden havde 59 udsatte borgere i praktikforløb via jobcentret i løbet af 2021. Og hos FRAK, hvor de gør unge fra udsatte boligområder gode til at arbejde, havde de sidste år 114 unge ansat som fritidsjobbere. Af dem blev 75 brobygget til et ordinært fritidsjob.
”I KAB vil vi gerne styrke det sociale ansvar i den måde, vi driver forretning på. Det gør vi bl.a. ved at samarbejde med socialøkonomiske virksomheder, der både er med til at bringe borgere tættere på arbejdsmarkedet og kan bringe ekstra liv, aktivitet og attraktionsværdi til vores boligafdelinger,” siger kundedirektør i KAB, Sanne Kjær, og fortsætter:
”Uanset om det gælder Kaffe Karmas café i KAB-Huset eller FRAK’s, VOKS’ og I Tråd Med Verdens arbejde i afdelinger i KAB-Fællesskabet, så er det utroligt dejligt at opleve, hvor meget det betyder for den enkelte at få muligheden for at komme tilbage på arbejdsmarkedet igen.”
Drømmer igen
Tilbage i KAB-Huset har Mikkel Petersen lavet dagens sidste kop kaffe. Men kaffenørderiet fortsætter også efter arbejdstid.
Drømmen om at arbejde fuldtid med de små mørke bønner er tændt i den dedikerede baristamedhjælper. Og hvem ved, hvad det kan ende med?
”Jeg skal helt sikkert arbejde videre med kaffe, og jeg håber da, at jeg en dag kommer til at åbne min egen lille café,” siger Mikkel Petersen med et stort smil.
Læs mere om samarbejdet med socialøkonomiske virksomheder i KAB-Fællesskabet.