Københavns Kommune godkendte i 2020 byggeriet af almene boliger på Papirøen. Siden da har mange tusinde søgt information om byggeriet på KAB’s hjemmeside, og særligt det sidste års tid har det taget fart. Næsten 9.000 boligsøgende har skrevet sig op til Papirøens nyhedsbrev, hvilket er ca. tre gange så meget som andre populære nybyggerier i KAB-Fællesskabet.
En af forklaringerne på den store efterspørgsel er, at Papirøen har en unik placering. Almene boliger i hjertet af København med en husleje, der er til at betale. Boligudgiften står i skærende kontrast til deres naboer, som består af rækkehuse, kanalhuse og ejerlejligheder i millionklassen. Tidligere på året blev Danmarks dyreste lejlighed solgt på Papirøen for over 70. mio. kr.
Bent Bugge, driftschef i Boligselskabet AKB, København fortæller:
”På Papirøen bygger vi betalbare boliger til unge, til familier og til dem, der søger fællesskabet. Vi ønsker en hovedstad, som flere har mulighed for at bo i, og det er de almene boliger med til at understøtte.”
Ét byggeri – flere målgrupper
Udover beliggenheden er forklaringen på de almene boligers popularitet blandingen af boligformer. Byggeriet består af 21 ungdomsboliger, 13 almindelige familieboliger og 50 familieboliger i bofællesskab, hvilket appellerer til en bred skare af boligsøgende. Særligt familiebofællesskabet er der stor interesse for, og derfor er udlejningsprocessen nøje tilrettelagt. Det er afgørende, at de kommende beboere ønsker at bidrage aktivt til fællesskabet, og at der en bred repræsentation af familietyper med og uden børn.
Første nåleøje
Familiebofællesskabet bliver en central del af boligafdelingen og for at komme i betragtning til det, skal man først ansøge om en plads i interessegruppen. Der er 150 pladser, og fordi der var flere ansøgere end pladser, blev der den 18. oktober 2023 trukket lod om pladserne med deltagelse af en statsautoriseret revisor. De boligsøgende der blev udtrukket, har forpligtiget sig til at deltage i en møderække, hvor de skal arbejde med temaer som værdier, regler og fællesskab.
Endelig udvælgelse
Undervejs i møderækken vil der være et naturligt frafald. Nogle finder ud af, at bofællesskabsformen alligevel ikke er noget for dem. Andre kommer bagerst i lodtrækningskøen, fordi de ikke møder op. Når det halve år er gået, skal den endelige beboergruppe udvælges – igen via lodtrækning med deltagelse af en statsautoriseret revisor.
De beboere der er tilbage efter anden lodtrækning, kan flytte ind i deres nye bolig den 1. marts 2024. 🔑
Status på ansøgninger til Papirøen den 19. oktober 2023
- 573 har ansøgt om en plads i interessegruppen for familiebofællesskabet.
- 150 har skrevet sig op til en ungdomsbolig via CIU.
- 542 har skrevet sig på venteliste til en familiebolig.
Om Papirøen
Skibsværft, krigshospital, kanonopbevaring, kuldepot og papirlager. Papirøens historie går helt tilbage til 1696, og har gennem tiden haft mange forskellige funktioner. Det er arkitektfirmaet COBE, der har udarbejdet masterplanen for Papirøen, som kommer til at rumme ca. 200 boliger og en række haller og restauranter. Der bliver også opført et vandkulturhus med både indendørs og udendørs bassiner tegnet af den verdensberømte japanske arkitekt Kengo Huma.
Det er første gang i Papirøens over 300-årige historie, at der skal bo mennesker på øen.
Læs mere om udviklingen af Papirøen
Læs mere om Boligselskabet, AKB Københavns boliger på Papirøen