Klimavenligt vaskeri og socialt mødested.
Tag med til Øbrohus i en lydfortælling om cafevaskeriet, som bl.a. kommer rundt om:
• Hvordan ideen opstod som en kreativ kombination af behovet for et nyt vaskeri og behovet for et socialt mødested.
• Konceptets grundtanke om at få tøjvasken til at bidrage mere positivt til miljø og klima, og samtidig skabe rum for at naboer kan mødes over en kop kaffe.
• Inddragelse af beboerne. Et udvalg har lagt stort engagement i indretningen af lokalet og modtaget anerkendelse fra de øvrige beboere.
• Indsatsen med at skabe de bedste rammer gennem lydisolering og akustikforbedring af lokalet, valg af energi- og vandbesparende samt ældreegnede maskiner, bæredygtige indretning af cafeen med bl.a. genbrugsmøbler fra Byttegaragen i bebyggelsen, adgang til wi-fi.
• Besparelser på maskinerne – på både vand, sæbe og el. Elbesparelsen alene løber op i 675.000 kr. på 10 år.
• Totalomkostninger over levetid (TCO). Miljørigtige vaskemaskiner er cirka 30-40 % dyrere, men hvis man medregner de sociale og miljømæssige faktorer, ser regnestykket anderledes ud. I Øbrohus har de fx erfaring med, at et lækkert vaskeri øger beboernes lyst til at passe på det.
• Vaskeriet er et led i en serie bæredygtige projekter i Øbrohus. Drevet af ildsjæle. Og baseret på en vilje til at tænke hele vejen rundt. Hensyn til det sociale liv i boligafdelingen, hensyn til økonomien og hensyn til miljø/klima går op i en højere enhed.
”I forgårs havde jeg en samtale med en nyindflyttet ung mand og hans far. Faren sagde spontant: ’Det er det flotteste vaskeri, jeg nogensinde har set og tænk, at man så ovenikøbet kan sætte sig ned og få en kop kaffe.’ Det er jo en superfin feedback at få. ”
– Flemming Olsen, formand for afdelingsbestyrelsen i Øbrohus
Medvirkende
Flemming Olsen, formand for afdelingsbestyrelsen
Flemming Biirsdahl, næstformand i afdelingsbestyrelsen
Ingrid Thomasen, beboer i Øbrohus
Tilrettelæggelse: Annette Sadolin, kommunikations- og pressekonsulent i KAB