Liv Mellem HuseneHeimdal er fyldt 100 år – Ole har været med næsten hele...

Heimdal er fyldt 100 år – Ole har været med næsten hele vejen

Heimdal har netop fejret sit første 100 års jubilæum. Blandt de mange, festglade beboere var en, der har været med næsten hele vejen. Ole Schou Jensen er født i boligafdelingen og har boet der hele sit 83-årige liv

Heimdal før og nu

Boligafdelingen Heimdal festede igennem lørdag den 6. august. Det gør de faktisk hvert femte år, men i år var det helt særligt: Boligafdelingen på Amager kunne fejre 100 års jubilæum.

”Vi sætter 10.000 kr. af i budgettet hvert år. Det har vi gjort siden 1972,” fortæller Knud Christensen fra bestyrelsen, og fortsætter:

Hvert femte år holder vi så en gårdfest. Med hoppeborg og aktiviteter for børn hele dagen og fællesspisning om aftenen. Vi var 140 til mad, så det kræver et stort telt.”

En af dem, der var med til at fejre jubilæet, var Ole Schou Jensen på 83 år, der er født i ejendommen.

Bolignød og giftermål

Da Ole var barn, var en stor del af gården asfalteret. Her legede børnene det meste af året, og det kunne jo godt give nogle skrammede knæ – men nogle gange blev mulighederne udvidet.

”Når vi havde skoleferie, kom gårdmand Madsen og fjernede hegnet til græsplænen. Så måtte vi lege her. Men ikke med bolde – boldspil var strengt forbudt,” husker Ole. 

Ole der har boet i Heimdal hele sit 83-årige liv
Ole Schou Jensen er født i Heimdal i 1939 og har boet her lige siden. Foto: Thomas Brolyng.

Helte i kaffen

En af de begivenheder, der har gjort størst indtryk på Ole, har dog ikke noget med Heimdal at gøre.

”Selvom jeg kun var et barn, husker jeg befrielsen ganske tydeligt. Den glæde, der fik folk ud på gaderne, er svær at beskrive. Folk hang ud ad vinduerne og stod på taget af sporvognene. Selv som barn fornemmede jeg følelsen af frihed, der var i luften.”

Men selv om krigen var slut, var tiderne hårde.

”Der var jo mangel på alting. Vi brugte rationeringsmærker, men kunne alligevel ikke altid få det, vi manglede. Men til gengæld var der flotte kort med billeder af mine helte i pakkerne med Rich’s kaffeerstatning. Dem samlede jeg på,” fortæller Ole.

”Vi har et godt fællesskab her. Det kan man også se ved vores fester, som der er stor opbakning til”

Ole Schou Jensen

Fra kul til fjernvarme

Varmen i lejligheden kom bestemt heller ikke af sig selv. Der skulle hentes kul i kælderen til en kakkelovn – et hårdt og beskidt arbejde. Men Oles far var skrap til det.

”Min far var mester i at holde brændeovnen i gang hele natten. Han vidste lige hvor meget, der skulle til, så ilden ikke gik ud, og vi vågnede til en iskold lejlighed.”

Senere kom der gasvarme, men det var heller ikke ideelt. På trods af det husker Ole, at det var en kamp at få indført fjernvarme.

”Vi måtte have det op på beboermøde flere gange, for beboerne var bange for, det blev for dyrt og stemte imod.”

En ting er dog ikke forandret siden Ole var barn.

”Vi har et godt fællesskab her. Det kan man også se ved vores fester, som der er stor opbakning til.”

Ole har ingen planer om at flytte. Han bor alene nu, hvor hans kone er død. Til gengæld har han både børn, børnebørn og oldebørn i Heimdal.

Fotos fra jubilæumsfest i Heimdal
Billeder fra jubilæumsfesten den 6. august. Fotos: Thomas Brolyng.

Om Heimdal

Da KAB blev grundlagt i 1920, gik virksomheden hurtigt i gang med at bygge. I løbet af 1920’erne blev der opført 11 såkaldt parlamentariske selskaber, som Heimdal er et af. De 9 er stadig en del af KAB-Fællesskabet

Du kan læse flere historier om 100 år i KAB-Fællesskabet her

Seneste nyt

Andre læste også