
På den forkerte side af altangelænderet på 13. etage i et af SAB’s tomme Bellahøjhuse, firer to sortklædte brandfolk fra Specialtjenesten sig langsomt ned langs bygningen.
”Så står du lige på hovedet, og rækker en redningssele videre,” lyder det fra overbrandmester Thomas Vince. Redningsselen er en ekstra klatresele, der benyttes til personredning. Den skifter hånd mellem de to på væggen.
Thomas Vince sætter pris på muligheden for at træne med et hold fra Specialtjenesten i et af de tre højhuse på Bellahøj, der lige nu står tomme, fordi konstruktionsfejl har resulteret i et påbud om genhusning af beboerne.
”Det er vigtigt for os, fordi de områder, der er indrettet til, at vi kan øve os, aldrig helt ligner virkeligheden. Når vi kan bruge et reelt hus med virkelige lejligheder, betyder det noget for at gøre øvelserne så realistiske som muligt,” forklarer han.

Alarm; taktik; redning!
Længere nede i højhuset har et hold af røgdykkere netop gennemført en redningsøvelse. Den konkrete træningssituation er en lejlighedsbrand med fem personer – i form af dukker – fordelt i to lejligheder.
Søren Viggo Ovesen, brandmester i Hovedstadens Beredskab, er instruktør og forklarer:
”Holdet får en alarm. På det tidspunkt holder de på vores brandstation på Tomsgårdsvej. De ankommer og kan se røgen fra lejlighederne nede fra gaden. Så får de at vide, at der befinder sig minimum en person i lejligheden og lægger ud fra det en taktisk plan.”



Samarbejdet er afgørende
Brandmesteren understreger, at tid er en kritisk faktor. Holdet klarede det godt. Der gik under 2½ minut fra alarmen lød, til første ”person” var reddet ud.
”De har ikke været her før, så det er ukendt terræn. Røgen fra røgmaskiner betyder, at de ikke kan se noget inde i lejligheden. De har fået fuldt udbytte af, hvordan man arbejder sammen og tilgår sådan en lejlighed, man ikke kender,” forklarer han og understreger:
”Det allervigtigste er, at de har mod på at justere på de små knapper. Skal de snakke mere eller mindre på radioen. Er det de rigtige meldinger, de giver til hinanden. Du kan sikkert også mærke, at der er god stemning – alle har en oplevelse af, at det her får vi noget ud af.”
En tur mere
Tilbage på 13. etage er brandfolkene fra Specialtjenesten klar til at tage en tur mere ned langs bygningen.
”Vi bruger reb-teknik i mange forskellige situationer. Det gælder dels personredning i høje bygninger, men det kan også være en kranfører, der bliver dårlig og skal reddes ned. Eller en byggeplads med en stor udgravning, hvor en person er kommet til skade og skal reddes op,” siger Thomas Vince.
Specialtjenesten kan tilkaldes til særligt vanskelige opgaver i tilknytning til brand, redningssituationer både til lands og til vands samt særlige indsatser i kritiske situationer.




Cirka 350 brandfolk fra Hovedstadens Beredskab gennemgår træning i SAB’s tomme Bellahøjhuse.
Læs mere om baggrunden for SAB’s tre tomme Bellahøjhuse her