BæredygtighedSmåjobs gør en kæmpe forskel for socialt udsatte beboere

Småjobs gør en kæmpe forskel for socialt udsatte beboere

En har boet på krisecenter en anden røg for meget hash. Nu har Karina og Jean hver uge nogle timers lønnet arbejde på byggepladser i KAB-Fællesskabet. Det sociale frikort er rammen og gode partnerskaber kan bane vejen for flere

”Det er fedt at arbejde, for så er man ikke så isoleret. Og så er de ekstra penge jo gode”. Jean tænder industristøvsugeren, og fortsætter arbejdet med at fjerne støv efter håndværkerne, som lige nu er i gang med at renovere lejlighederne i Fynshuse i SAB. Jean bor egentlig i Folehaven i Boligforeningen 3B, men hver fredag tager han bussen til Fynshuse i Nordvest for at passe sit 4 timers arbejde, hvor han er med til at sikre ordentligt arbejdsmiljø for håndværkerne.

”Han er super, god og stabil,” siger Rikke Tietze Pedersen, der er beskæftigelses- og netværkskoordinator i KAB-Fællesskabet, tilknyttet helhedsplanen Mit Kvarter i Sydhavnen/ Valby.
En af hendes opgaver er at finde småjobs til socialt udsatte. Med et socialt frikort må de tjene op til 41.280 kr. skattefrit uden at blive trukket i deres ydelse, fx kontanthjælp.
”Vi kalder dem frijobbere,” siger Rikke og forklarer, at det i praksis er en vanskelig opgave.
”Det er et problem, at det er ikke så nemt at finde de her småjobs, der egner sig til frijobbere, som jo skal i gang på arbejdsmarkedet et skridt ad gangen”.

Jean er glad for jobbet på byggepladsen i Fynshuse, hvor han arbejder 4 timer om ugen med at fjerne støv fra håndværkernes arbejdsmiljø.

Et lidt bedre liv

Hun samarbejder tæt med Københavns Kommune, hvor Markus Eg er ansat som specialist i Projekt Frikortet, der er et samarbejdsprojekt mellem Københavns Kommune og Mændenes Hjem. Kommunen bevilger det sociale frikort og har derfor også mulighed for at matche borgere med virksomheder.
”Målgruppen spænder bredt fra socialt udsatte i egen bolig til hjemløse. Generelt er det folk, der er rigtig langt væk fra arbejdsmarkedet. Når det lykkes, har det til gengæld stor betydning for den enkelte,” siger han og uddyber:
”Det helt overordnede mål er, at folk får et lidt bedre liv. Bedre trivsel. Kommer ud og deltager i samfundets fællesskaber. Og for nogen er det sociale frikort en vej til at rykke videre til anden beskæftigelse.”
I København har 3.500 fået bevilget et socialt frikort og cirka halvdelen har gjort brug af det.

Byggeleder finder småjobs

I KAB-Fællesskabet gennemgår mange boligafdelinger i øjeblikket store renoveringer og byggepladserne udgør en mulighed for at finde småjobs til frijobbere. KAB har indgået en samarbejdsaftale med Enemærke & Petersen, hvor det mål er at udbrede brugen af det sociale frikort og sammen finde småjobs på byggepladserne.

I Fynshuse rakte byggeleder Nichlas Jordt- Rasmussen fra Enemærke & Petersen ud til Rikke, da han så mulighederne for et par småjobs.
”Vi kunne købe de her ydelser andre steder, men det giver god mening, at det er beboere, der hjælper os. Som virksomhed kan vi være med til at gøre en forskel socialt. Det giver værdi for os,” siger han.

Nichlas Jordt-Rasmussen har i samarbejde med Rikke Tietze Pedersen (th.) fundet jobs til flere frijobbere på byggepladsen i Fynshuse.

Karina tjekker låse på byggepladsen

Udover to støvsugerjobs har byggelederen også fundet plads til at ansætte en beboer fra afdelingen – Karina – til at gå runderinger hver dag efter arbejdstid for at sikre, at alle indgange til byggepladsen er låst.


”I starten var der mange ulåste steder, men nu tror jeg håndværkerne ved, at jeg kommer og tjekker, så nu går det hurtigere,” siger Karina. Jobbet har givet hende mod på mere, og til maj begynder hun på skole for at blive sosu-assistent.
”Før har jeg altid arbejdet fuld tid, men jeg har været igennem et par svære år, og jeg er alene med to små børn. Jeg er glad for, at jeg fik chancen med jobbet her,” siger hun.

Karina tjekker alle indgange til byggeområdet på sin daglige rundtur.

Småjobs i driften og mere teamwork

Fra årsskiftet overgår det sociale frikort fra en forsøgsordning til et permanent tilbud. I KAB-Fællesskabet vil Rikke Tietze Pedersen og hendes kolleger arbejde videre med at finde flere samarbejdspartnere – også indenfor egne rækker.
”Her i januar opstarter vi et samarbejde med driften i AKB, Sydhavnen. Her skal frijobbere lave praktiske opgaver. Male bord/bænkesæt i foråret, feje og rydde kælderrum og andre lette opgaver i udeområderne. Jeg synes virkelig, der er opgaver i driften, som fint kan løses af frijobbere,” siger hun og kan også fortælle, at der er planer om at arbejde med at oprette en forening, der kan give frijobberne en solid base og bane vejen for at løse opgaver i arbejdshold. Det vil også gøre arbejdet med frijobbere lettere for langt flere virksomheder.
Projektet har fået støtte fra Trygfonden, og en del af midlerne er øremærket til at skabe nye samarbejdsaftaler med virksomheder.

FAKTA om det sociale frikort

Med et socialt frikort kan du tjene op til 41.280 kr. skattefrit, uden at lønnen bliver modregnet i dine offentlige ydelser som fx kontanthjælp, førtidspension eller boligsikring.
Frikortet er en forsøgsordning, som gælder for årene 2019-2024.
Pr. 1. januar 2025 træder lov om socialt frikort i kraft, og dermed bliver ordningen med socialt frikort permanent.
På landsplan har 12.899 fået et socialt frikort og 7.175 frikort er i brug.

KAB har modtaget 1,4 mio. kr. i støtte fra TrygFonden til arbejdet med det sociale frikort. Indsatsen er udviklet af Social Bæredygtighed i KAB i samarbejde med helhedsplanen Mit Kvarter.

Frijobbere står også bag salget af Københavns Sociale Juletræer. Find dem på pladsen i Folehaven, Frugthaven 11 frem til 22. december. Her er det Rikke og en af frijobberne, der gør klar til at åbne butikken.

Seneste nyt

Andre læste også