Det er svært at føle sig som en del af fællesskabet og samfundet, hvis man bor på midlertidige vilkår og ikke har almindelige borgerrettigheder såsom stemmeret. Det er imidlertid vilkårene for en del af beboerne i den boligsociale helhedsplan, Amagerplanen, der omfatter godt 9000 boliger på tværs af fem boligselskaber, heriblandt Urbanplanen i Boligforeningen 3B, som er en del af KAB-Fællesskabet.
Sarah Hassani er uddannet socialrådgiver og arbejder i Amagerplanen bl.a. med medborgerskab og sammenhængskraft. Hun har været en af drivkræfterne bag en succesfuld indsats, som har til formål at oplyse og rådgive flere unge om deres muligheder for at opnå permanent opholdstilladelse og på sigt dansk statsborgerskab.
”Mange unge og deres forældre tænker ikke over det, og en del tror, at en permanent opholdstilladelse automatisk tikker ind i e-Boksen, når de fylder 18 år, men sådan fungerer det slet ikke. Og hvis de overhovedet ikke ansøger i troen om, at det automatisk sker, så risikerer de unge at opholde sig ulovligt i Danmark,” fortæller Sarah Hassani.
Indsatsen begyndte som et pilotprojekt i samarbejde med en enkelte skole på Amager, og udvides nu med EU-støtte til 12 skoler i bydelen.
”Det er en ret håndholdt indsats, hvor vi også hjælper unge og deres forældre med at komme i mål med selve ansøgningerne,” siger Sarah Hassani.
Foruden Sarah, så er der til projektet tilknyttet en arbejdsgruppe bestående af nogle kollegaer fra Amagerplanen samt gadeplansmedarbejder fra BBU Amager (Socialforvaltningen) og UU-vejledere fra Børne- og ungeforvaltningen.
Smal smutvej for unge
Den særlige indsats målrettet unge i alderen 15-19 år er nødvendig, fordi der gælder særlige regler for unge, som kan blive afgørende for deres vej gennem systemet.
”For unge, som har boet i Danmark i 8 år på ansøgningstidspunktet, er der et smalt vindue til at søge om permanent opholdstilladelse på lempeligere vilkår, end der gælder for voksne over 19 år,” forklarer Sarah Hassani.
De berørte unge kan tidligst ansøge om permanent opholdstilladelse 3 måneder, før de fylder 18 år frem til de fylder 19 år. De slipper i så fald for nogle af kravene bl.a. et krav om fuldtidsbeskæftigelse i 3 år og 6 måneder.
Uafbrudt uddannelse
For at kunne gøre brug af de lempeligere regler, stiller lovgivningen imidlertid krav om at de unge skal have uafbrudt uddannelse eller fuldtidsarbejde efter afslutningen af en bestået afgangseksamen.
”Vi har derfor som mål at nå dem, som går i 9. og 10. klasse. De inviteres ind og får information sammen med deres forældre. I år skal vi også ud på skolerne og holde dialogoplæg. Det er der, indsatsen ligesom er lagt,” siger Sarah og understreger, at formidlingsindsatsen til de unge er tilrettelagt i tæt samarbejde med de kommunale samarbejdspartnere.
“Du kan gøre alt det rigtige og gøre det godt i skolen og være god medborger, men alligevel har du ikke de samme muligheder som dine etniske danske venner. Det er derfor vi kalder indsatsen På Lige Fod– vi vil gerne skabe mere lige muligheder,”
Sarah Hassani, Amagerplanen
200 unge på Amager – flere tusinde på landsplan
Den boligsociale helhedsplan på Amager, Amagerplanen indhentede tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. De viser, at der alene på Amager er cirka 200 unge under 18 år som i løbet af de kommende 3 år kan søge permanent ophold. På landsplan er tallet 7.000 unge i perioden 2022-2025.
”Vi blev hurtigt klar over, at der er et stort behov for den her indsats,” konstaterer Sarah Hassani.
”Problemet er helt grundlæggende. Det er jo din demokratiske rettighed at kunne stemme. Og så er der følelsen af tilknytning til det land, som størstedelen er født i eller er kommet hertil som barn. Du kan gøre alt det rigtige og gøre det godt i skolen og være god medborger, men alligevel har du ikke de samme muligheder som dine etniske danske venner. Det er derfor vi kalder indsatsen På Lige Fod – vi vil gerne skabe mere lige muligheder,” forklarer Sarah Hassani,
Og det ser ud til at være et budskab, der breder sig som ringe i vandet.
I Københavns Kommune besluttede Borgerrepræsentationen den 18.juni 2024, at alle unge, som går i 9.klasse skal have et informationsbrev som gør opmærksom på reglerne for at opnå permanent opholdstilladelse. Nogle måneder inden præsenterede Sarah Hassani indsatsen i ’På Lige Fod’ for en gruppe af politikerne.
FAKTA om opholdstilladelser
En midlertidig opholdstilladelse er tidsbegrænset (typisk 2-3 år) og skal forlænges, inden den udløber. En permanent opholdstilladelse giver mulighed for at bo i Danmark resten af livet.
Med en permanent opholdstilladelse kan unge søge dansk statsborgerskab, inden de fylder 22 år med mulighed for dispensation for beskæftigelseskravet på 3 år og 6 måneder. Statsborgerskabet giver – udover fordelene ved permanent ophold – ret til et dansk pas.
Særregler for unge mellem 18-19 år
– Man skal have haft lovligt ophold i Danmark i mindst 8 år.
– Man kan tidligst søge om permanent opholdstilladelse tre måneder før man bliver 18 år. Det koster 5.545 kr.
– Hvis man indgiver ansøgningen om permanent opholdstilladelse som 18-årig, må man ikke have afbrudt eller taget pause i sin uddannelse eller i et almindeligt fuldtidsarbejde fra man er gået ud af 9. klasse eller 10. klasse, og indtil man sender ansøgningen om permanent opholdstilladelse ind.
– Man må ikke have gæld til det offentlige. Det gælder også tog- og bus-bøder, som er røget videre til Gældsstyrelsen, hvis bøden ikke er blevet betalt.
– Det er tilladt at have SU-lån eller andet privat lån.
Pjece og film
Fra officiel side er der kun meget sparsom information målrettet til de unges situation. Som en del af projekt På Lige Fod har medarbejderne i Amagerplanen udarbejdet en pjece (til venstre), mens filmen er blevet til som et samarbejdsprojekt.