ØkonomiMarkant fald i udsættelser i KAB-Fællesskabet

Markant fald i udsættelser i KAB-Fællesskabet

Antallet af sager om beboere, der sættes ud af deres bolig, er faldet med 23 % fra 2023 til 2024. Et resultat, der skyldes både en systematisk indsats i KAB og en række samfundsmæssige forhold

papirklip af familie og flyttelæs

Bagud med huslejen. Det er som regel sådan en sag om udsættelse starter. Heldigvis er der færre, der kommer i den situation. I KAB-Fællesskabet er antallet af udsættelser fra 2023 til 2024 faldet fra 170 til 131 udsætter – et fald på 39 udsættelser eller 23%.

Det glæder Jens Elmelund, adm. direktør i KAB:

”Hver gang en udsættelse gennemføres, er der et menneske eller en hel familie, som mister deres hjem. Det kan have enorme menneskelige og økonomiske konsekvenser, derfor har vi gennem en årrække haft fokus på, hvordan vi kan undgå, at det kommer dertil.”

Fokus på tæt dialog og samarbejde

KAB’s interne fokus handler bl.a. om systematisk brug af data om manglende huslejebetaling. Primært via KAB’s Restanceteam, der tidligt i forløbet er opmærksom på beboere, som har fået et påkrav og dermed mangler at betale husleje.

”Vi kontakter ad flere veje de beboere, der kommer bagud med huslejen – taler med dem om deres situation og tilbyder udvidet rådgivning. Vi kontakter også kommunerne, som i nogle tilfælde har mulighed for at hjælpe. Med denne tidlige indsats kan vi forebygge en del udsættelser,” forklarer Jens Elmelund.

Udover samarbejde og dialog med kommunerne har KAB fra 2022 haft et samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed, Settlementet, der tilbyder juridisk, økonomisk og social rådgivning.
Settlementet har i 2024 gennemført 107 rådgivningsforløb, som har hjulpet beboere i KAB-Fællesskabet med at skabe overblik i deres økonomi. Og indsatsen er planlagt til at fortsætte i 2025.

Flere har fået arbejde

Den interne indsats for at forhindre udsættelser har de senere år fået rygvind af stigningen i beskæftigelsen. Den store efterspørgsel på arbejdskraft har betydet, at også grupper, der før har stået udenfor arbejdsmarkedet, nu er kommet i job.

”Uden at vi kan dokumentere det direkte, så har vi en klar fornemmelse af, at en del af den gruppe, der er i størst risiko for at komme bagud med huslejen, nu har fået et økonomisk løft. Det sætter en positiv spiral i gang, som vi bl.a. ser resultatet af i vores statistik over udsættelser,” forklarer Mathias Løfgren, kundeøkonomichef med ansvar for huslejeområdet i KAB.

Det bakkes op af en aktuel undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der konkluderer, at en historisk lav andel af danskerne er på offentlig forsørgelse.

Løft i reallønnen

Generelt har der i samfundet været et reallønsløft, fordi inflationen igen ligger på lavt niveau.

”Det har sandsynligvis også puffet til den positive spiral, og hører med til forklaringen på det opsigtsvækkende fald, vi ser i antallet af udsættelser,” konstaterer kundeøkonomichefen.

Endnu er det for tidligt at sige, om KAB’s tal for udsættelser tegner sig ind i en generel landsdækkende tendens, da Domstolsstyrelsens tal for hele 2024 endnu ikke er gjort op.

Kilde: KAB og Domstolsstyrelsen

Lidt malurt i bægeret

Glæden over de positive tal overskygges en smule af en bekymring for, at udviklingen om kort tid kan vende igen. Det skyldes en lovændring om at afskaffe særlig støtte til kontanthjælpsmodtagere efter §34 i aktivloven, som træder i kraft 1. juli 2025.

”Lovændringen begrænser kommunernes mulighed for at hjælpe de svageste borgere, når de kommer i bekneb med at betale huslejen. Det har vi en begrundet bekymring omkring, fordi kommunerne i en række tilfælde netop træder til og hjælper med at forhindre udsættelser,” forklarer Jens Elmelund.

Seneste nyt

Andre læste også