Forside Demokrati Stafetten Glashus-fællesskaber, delekultur og grøn omstilling

Glashus-fællesskaber, delekultur og grøn omstilling

Hvem har stafetten: Kirsten Persson står i spidsen for afdelingsbestyrelsen i Tubberupvænge I, Herlev Boligselskab. Hun har gennem de sidste 35 år slået rod i bofællesskabet, der er det eneste af sin slags i KAB-Fællesskabet. Kirsten er også næstformand i Herlev Boligselskab

Kirsten Persson bor i Tubberupvænge I, der er et aldersblandet bofællesskab med 27 rækkehuse. Boligerne er fordelt på tre længer med gårdspladsen som fælleskabets midtpunkt.

1. Hvad ser du personligt som din vigtigste opgave?

Min opgave er i samarbejde med den øvrige bestyrelse at sørge for, at vi har en god og sund boligafdeling med velholdte boliger og en god økonomi.

Jeg sætter også pris på, at vi i bestyrelsen har mulighed for at prioritere noget økonomi i forhold til der, hvor vi gerne vil hen. Her i Tubberupvænge sætter vi fællesskabet højt og prioriterer økonomi til det. Et eksempel er vores fælles redskabsskur, hvor vi deler de mest almindelige redskaber, græsslåmaskine, spader og andet.

2. Hvis du får besøg, hvad vil du vise frem?

Vores glashuse, som er helt specielle. De fungerer som fælles indgangsparti til boligerne. Fra arkitektens side har intentionen været at bringe lidt af sydens sol og udeliv op til os i nord, og det fungerer. Når solen skinner på en vinterdag, kan vi måle 25 grader i glashusene. Så sidder jeg herude og nyder lyset og en kop kaffe med naboerne. Vi er 4-5 lejligheder om et glashus og har i alt 6 glashuse. Beboerne i det enkelte glashus aftaler selv indretning og brug af rummet. 

3. Hvilke emner og problemstillinger er I aktuelt optaget af?

Vi vil gerne arbejde mere aktivt med den grønne omstilling. Det kan betyde, at vi må skrotte lidt af vores magelighed. Energiforbruget er et fokuspunkt. Vi har fx et vaskeri i hvert glashus, og de bidrager til et højt energiforbrug. Det kan vi godt gøre noget for at mindske. Vores tanke er at samle en række energispareråd til beboerne, som gælder både forbrug i boliger og fællesarealer.

4. Hvad kan du lide at lave, når du har fri?

Efter et langt arbejdsliv som skolelærer, er jeg blevet pensionist for et halvt år siden.

Jeg har seks børnebørn, som jeg nu kan give højprioritet – det vil jeg nyde. Min kreative side kan også få mere plads. Jeg syr ting af genbrugsmaterialer, fx kan et par cowboybukser forvandles til en taske.

Rejser skal der også være flere af. Jeg har for første gang haft fornøjelsen af at rejse sydpå om vinteren, og i sommerferien planlægger jeg en kanoferie med børnebørnene på Gudenåen. Det glæder jeg mig til.

Stafet-spørgsmålet: I er et bofællesskab som det eneste i KAB-Fællesskabet – hvilke fordele ser du ved den boform?

Det er alletiders, men man skal ville fællesskabet. Dels de små fællesskaber i glashusene, men også fællesskabet i bebyggelsen.

Vi samles til en række fællesarrangementer i løbet af året fx to faste arbejdslørdage, hvor vi giver udeområderne en overhaling. Den ene arbejdsdag afslutter vi med middag og fest.

Vi kender hinanden og hjælper hinanden. Her under corona har jeg flere gange tænkt: Hold da op, hvor er jeg glad for at bo i Tubberupvænge. Her er den sociale kontakt altid lige rundt om hjørnet.

Kirsten Persson deler glashus med 3 naboer. Glashusene er ramme om udeliv og fællesskab – også på en vinterdag, når solen skinner.

Hvem giver Kirsten stafetten videre til?

Kirsten giver stafetten videre til Louise Aistrup fra Falsterbo i Samvirkende Boligselskaber.

Med stafetten følger muligheden for at stille et spørgsmål til næste deltager. Kirstens spørgsmål er: Hvordan arbejder I med at inkludere alle typer beboere i beboerdemokratiet?

Exit mobile version