Forside Demokrati Boligpolitik Færre udsatte boligområder men flere på listerne

Færre udsatte boligområder men flere på listerne

Færre udsatte boligområder men flere på listerne. Grafik: Anja Barfod Thorbek

Positiv udvikling på de gamle lister over udsatte boligområder trækkes ned af en ny forebyggelsesliste, som sender 62 almene boligområder ind i listesystemet

En liste er blevet til mange, og der skal ikke længere så meget til, før man ender på de kedelige lister, der definerer udsatte boligområder. Traditionen tro offentliggjorde Indenrigs- og Boligministeriet de årlige lister den 1. december.

Der er sket et fald i antallet af boligområder på de gamle lister, som i dag kaldes henholdsvis omdannelsesområder, parallelsamfund og udsatte boligområder. Og indenfor KAB-Fællesskabet er der ikke nye boligområder på de lister. Men en ny liste over forebyggelsesområder sender ikke mindre end 62 boligområder ind i listesystemet, heraf 11 i KAB-Fællesskabet.

”Vi er ikke tilhængere af listerne – uanset navnet på dem. For os er det afgørende, at vi sammen med boligorganisationerne, Landsbyggefonden og de relevante kommuner har de rigtige redskaber til at investere i og udvikle de almene boligområder, der har brug for en særlig indsats. Vi er godt på vej. Det kan vi se i vores egne evalueringer, og det støttes af de officielle tal. Men der er naturligvis stadig arbejde at gøre for at sikre fortsat positiv udvikling i områderne,” siger Jens Elmelund, adm. direktør i KAB.

Kriterier for Forebyggelseslisten

Listen over forebyggelsesområder omfatter almene boligområder med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 30 pct., og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 30 pct. (toårigt gennemsnit).

2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 2 gange landsgennemsnittet (toårigt gennemsnit).

3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 65 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Se alle listerne her

Exit mobile version