BæredygtighedDriften har blik for mere end vægge og vandhaner

Driften har blik for mere end vægge og vandhaner

Flere boligorganisationer arbejder med såkaldt ’social drift’ – medarbejdere i driften, der ikke bare passer på bygningerne, men også på beboerne. I Sydkystens Boligselskab har servicemedarbejderne med stor succes været til temadag om socialt udsatte beboere

Fra temadag i Sydkystens Boligselskab

18 % har en psykisk lidelse.
43 % er sjældent eller aldrig i kontakt med deres nabo.
60 % bor alene.

Tallene omhandler almene beboere og taler for sig. Derfor har flere og flere boligorganisationer fokus på beboernes trivsel. Og hvem kender beboerne bedst? Det gør servicemedarbejderne, der i deres daglige arbejde ofte kommer ind i boligerne for at reparere en vandhane eller se på en skade og derfor også kan opdage, hvis der er noget galt. Ikke bare med boligen, men også med beboeren.

Men det kræver et særligt blik at få øje på mistrivsel. Derfor arrangerede boligsocial konsulent Julie Anna Vitali fra Sydkystens Boligselskab en temadag for driften for at klæde dem på til den særlige rolle, der kan komme til at fylde mere i fremtiden.

(Hvor galt det kan gå, når en beboer har det rigtigt dårligt, kan du se i bunden af artiklen)

En dag med sårbarhed

Alle medarbejdere i Sydkystens Boligselskab blev derfor samlet i fælleshuset til oplæg, gruppearbejde og debat en solskinsdag i april. Kl. er 7:30, og der er kaffe og basser til alle.

Kundechef Per Madsen bød velkommen med ordene:

”I Sydbo mener vi, der skal være plads til alle. Også de ’skæve’. Derfor er det vigtigt, at vi i driften kan håndtere de beboere, der har udfordringer i hverdagen.”

Det er en lang dag at sidde med lyttebøfferne ude, men oplægsholderne, der både tæller støtte-kontaktpersoner fra kommunen og tidligere psykiatriske patienter (hvoraf den ene nu arbejder professionelt i psykiatrien), er gode og giver anledning til spørgsmål og debat.

”Det er det bedste, jeg har været med til i10 år. Jeg har en del oplevelser med aggressive beboere på vores ejendomskontor, men nu føler jeg mig klædt på til at tackle det”
Malene Mandrup Ahlgren, kontorassistent

Du kan se hele programmet for dagen her

Man skal smede, mens jernet er koldt

Overskrifterne for dagen var ’Sådan får du øje på mistrivsel i boligen’, ’Sådan får du øje på en beboer, der mistrives’ og ’Sådan taler du med en beboer, der mistrives’.

De to tidligere psykiatriske patienter delte ud af gode råd om, hvordan man begår sig bedst muligt, hvis man har kontakt til sårbare beboere.

  • Man skal ’smede mens jernet er koldt’. Personer med psykiske lidelse kan have op- og nedture. Det bedst at kontakte dem, når de har det rimeligt godt.Skil personen fra adfærden. Nogle kan virke aggressive eller grove, men det er en adfærd. Det er ikke deres grundlæggende personlighed.
  • Fisken på disken – konflikter kan ikke ties ihjel.
  • Vær åben, lyttende, ikke dømmende.
  • Lad være med at love noget, man ikke kan holde.
  • Spørg gerne, hvordan jeg har det – men accepter det, hvis jeg ikke vil svare.
  • Byg relationen op i ’fredstid’. Det er lettere at tale med en, jeg allerede har haft kontakt til, når jeg har det svært.
  • Prøv gerne at tale med mig gennem døren, hvis jeg ikke åbner.
  • Hvis jeg plejer at være ren og rimelig pæn i tøjet, og det ændrer sig, er det godt at spørge, om jeg har det ok.
Citat fra KAB's Kundedirektør Det handler også om arbejdsmiljø Kundedirektør Sanne Kjær understreger, at trivsel for både medarbejdere og beboere er et vigtigt fokus i KAB: ”Det er en del af et godt arbejdsmiljø, at man som medarbejder føler sig rustet til at håndtere de mange situationer, der opstår i hverdagen – også i mødet med beboerne. For beboere, der mistrives, kan driften gøre en stor forskel ved for eksempel at involvere kommunen og andre aktører. Det er derfor et meget vigtigt initiativ Sydkystens Boligselskab - og flere andre boligorganisationer - tager, når de klæder driften på til at spotte mistrivsel blandt beboerne.”

Du kan finde flere gode råd hos Psykiatrifonden

”Det var voldsomt spændende at høre Erik Mønsted Pedersen fra SIND fortælle om psykiske lidelser. Han burde blive inviteret rundt til alle boligselskaber”
Frantz Weizer, driftslederassistent

”Jeg er blæst bag over”

Kl. 14.30 sluttede dagen, og medarbejderne gik ud i solskinnet – ifølge evalueringerne bedre klædt på til at tackle psykisk sårbare beboere.

”Jeg er blæst bag over de positive evalueringer. Alle giver udtryk for at have fået en bedre forståelse for psykisk sårbare beboere og konkrete værktøjer til at håndtere at håndtere dem,” fortæller Julie efterfølgende.

Men arbejdet stopper ikke her.

”Det skal jo ikke ende med ’bare’ at være en temadag. Nu besøger jeg alle ejendomskontorerne og snakker med kollegaerne om, hvordan vi fastholder vores fokus på mistrivsel blandt beboerne. Det kan være et fast punkt på personalemøderne. Det kan også være, vi skal have en temadag om konflikthåndtering.”

Vil I have gode tip til et lignende arragengement, er I velkommen til at kontakte
Julie Anna Vitali fra Sydkystens Boligselskab juvit@kab-bolig.dk eller
Mia Hedlund Fink fra SAB miafi@kab-bolig.dk der begge har erfaring med temadage for driften.

Mistrivsel kan gå udover boligen

Det giver rigtig god mening at holde øje med mistrivsel blandt beboerne. Selvfølgelig for beboernes skyld, selvom driftspersonalet hverken kan eller skal erstatte professionelle omsorgspersoner. Men det kan også betale sig, for mislighold kan spottes og udbedres tidligere, så boligen ikke ender med at se ud som her.
Billeder fra en ødelagt bolig
Foto: KAB arkiv.

Seneste nyt

Andre læste også