Københavns skyline ville ikke være den samme uden den markante Bellahøj-bebyggelse nordvest for byen. Ikoniske. Skyskrabere. Havregrødshuse. Kært barn har mange navne, og mere om det længere nede.
Men først fokus på den aktuelle situation: De fire boligafdelinger på Bellahøj har efterhånden 70 år på bagen og trænger voldsomt til renovering. Kuldebroer, dårligt indeklima, slidte facader er blot nogle af de problemer, beboerne har levet med.
Det har man arbejdet med længe. Meget længe.
En langstrakt optakt
Vi skal helt tilbage til 2010. Her begyndte Boligselskabet AKB, København, der har 261 boliger fordelt på seks, dobbelte blokke på Bellahøj, at planlægge renoveringen. Forundersøgelser, byggeprogram, arkitektkonkurrence, udbud og undersøgelser i forbindelse med mulig status som bevaringsværdigt byggeri har krævet tid og omhu, men nu begynder man at kunne se resultatet af det store arbejde.
Beboerne er flyttet tilbage i halvdelen af blokkene efter at have været genhuset i over et år, og AKB, København inviterede i den anledning alle beboerne til åben pølsevogn. Tidligere formand for AKB, København og medlem af styregruppen for renoveringen, Bjørn Petersen, gav renoveringen og beboerne et par ord med på vejen
Flot resultat – men med benspænd undervejs
”Når man står med en renoverningssag som denne, skal mange involverede parter gå på line. Bellahøj skal nemlig renoveres tidssvarende, samtidigt med at vi skal bevare de historiske og arkitektoniske værdier og udtryk. Indtil videre synes jeg, det er lykkes rigtigt godt,” konstaterede Bjørn Petersen.
Men han anerkendte også de udfordringer, der har været undervejs:
”Renoveringsprojekter er altid drilske. Tidsplaner rykker sig, der dukker nye og uforudsete udfordringer op. Det er nok heller ingen hemmelighed, at vi har været særligt udfordrede med de to første blokke. Jeg forstår virkelig godt jeres frustration,” sagde den tidligere formand og takkede beboerne for deres enorme tålmodighed undervejs.
For på trods af udfordringer og efterfølgende fejl og mangler er resultatet overordnet flot. Der er bl.a. nye badeværelser, køkkener, vinduer og døre, bedre isolering og nyt ventilationsanlæg.
Tilbage ved pølsevognen forsyner beboerne sig. Og er glade for, at renoveringen for deres vedkommende er næsten overstået.
Boligselskabet AKB, København forventer, at renoveringen af de sidste blokke er færdig og alle beboere tilbage efter genhusning i slutningen af 2025. I boliger der er væsentlig bedre end før og med et sundt indeklima.
Klik på pilene i siderne af billederne for at se flere fotos af de renoverede bygninger og beboerarrangementet (teksten fortsætter under billederne).
Vidste du…?
Bellahøj var banebrydende, både hvad angik byggeteknik og højde. De 8-13 etagers høje huse var landets første højhuse og fik tilnavnet ‘Skyskraberne’. Og ’Havregrødshusene’, for boligerne var så dyre, at man sagde, beboerne kun havde råd til at spise havregrød – omkring 35 kr./m2 om måneden, eller ca. 2.800 kr. for en bolig på 80 m2.
Navnet Bellahøj stammer fra en lystgård, der lå på stedet i 1700-tallet. Ejeren opkaldte gården efter sin hustru. Når Bella Center på Amager hedder det samme, skyldes det, at det først lå på Bellahøj.
De fire boligselskabers bygninger på Bellahøj er indbyrdes meget forskellige – også hvad angår de konstruktive principper. SAB er stødt på en række udfrodringer i forbindelse med renoveringen af deres bygninger på Bellahøj. Læs om de statiske problemer her