Drift og teknikBeboere viser vej for fremtidens klimatilpasning

Beboere viser vej for fremtidens klimatilpasning

Et ambitiøst, beboerdrevet projekt i Lundtoftegade på Nørrebro skal finde innovative og billige løsninger til håndtering af skybrud. Løsningerne udvikles i samarbejde mellem beboerne, kunstplatformen Til Vægs, Teknologisk Institut samt Københavns Universitet og er støttet af Realdania

Vand fra nedløbsrør
Stockfoto: Colourbox

Traditionelle metoder til håndtering af de stigende mængder regnvand, der ofte involverer bortledning via rørsystemer, er både ressourcekrævende og CO2-tunge.

’OpskaLAR’ er et nyt projekt, der er sat i gang af beboerne i Lundtoftegade (Boligselskabet AKB, København). Det skal over de næste 2½ år vise, hvordan ny teknologi kan revolutionere klimatilpasningen i byerne gennem LAR (Lokal Afledning af Regnvand).

Tagvand i regndige

Første eksempel på en simpel, naturbaseret løsning er et regndige, der løber som en lille jordvold langs kanten af et grønt område og aftager tagvandet fra nabobygningen.

“Alene i år har der været oversvømmelser i kældrene to eller tre gange. Derfor giver det mening at finde billige og bæredygtige løsninger til at håndtere de store mængder regn,” siger Ulrik Povlsen, medlem af afdelingsbestyrelsen i Lundtoftegade. 

Regndige
Regndiget ser ikke ud af så meget, men kan optage vand fra taget på den nærliggende bygning. Det vil med tiden blive grønt. Foto: Søren-Emil Schütt

Biodiversitet og fællesskab

I fremtiden skal der arbejdes med forskellige former for LAR, hvor nogle løsninger vil være helt simple, mens andre kan tjene flere formål, som fx opsamling af vand til fællesvaskeri og dyrkning af grøntsager, etablering af nye, grønne fællesrum og legepladser m.m.

Læs også om klimaskærmen i Folehaven, der suger både vand og støj

Fælles for dem alle vil dog være, at de gør boligområdet mere robust over for voldsomme vandmasser og samtidigt understøtter både biodiversitet og fællesskab. ’OpskaLAR’ bliver et åbent laboratorium, der eksperimenterer med nye løsninger til at håndtere akutte klimaudfordringer, gør byens rum mere grønne og skaber nye fællesskaber og samarbejdsformer.

….vi kan som almen boligorganisation gå forrest og spille en helt afgørende rolle

Vidensdeling

Beboerne i Lundtoftegade deltager aktivt bl.a. via workshops og er dermed med til at træffe vigtige valg og beslutninger i hele processen. Og resultaterne skal deles med andre.

”Nyeste tal fra Landsbyggefonden viser, at 12 % af den samlede almene boligmasse på landsplan er i højrisiko for stormflod og regnvand, og det vil koste mellem 30-50 mia. at klimasikre bygningerne. Hvis vi skal have et billigere, bedre og både socialt og klimamæssigt bæredygtigt alternativ til store, nedgravede rør, kræver det et bredt samarbejde, ny viden og nye løsninger. Men vi kan som almen boligorganisation gå forrest og spille en helt afgørende rolle,” siger Søren-Emil Schütt, beboer i Lundtoftegade og næstformand i Boligselskabet AKB, København.

De mange tiltag samles i et katalog, der formidles til andre boligområder, så flest muligt kan blive inspireret til at anvende de innovative løsninger.

Fakta om OpskaLAR

OpskaLAR står for ”Opskalering af LAR i hovedstaden – fra niche til bærende system”.

Budgettet for første del af projektet er på i alt 3,4 mio. kr.
Realdania har støttet projektet med 1,7 mio. kr.
Københavns Kommune, Frederiksbergs Kommune, HOFOR og Frederiksberg Forsyning har støttet med 300.000 kr. til sammen og indgår aktivt i projektet.
Resten kommer fra Boligselskabet AKB, København og boligafdelingen Lundtoftegade.

Vil du vide mere, kan du sende en mail til Søren-Emil Schütt

Seneste nyt

Andre læste også