ByggeriNybyggeriAmbassadører byder velkommen i Grunwalds Have

Ambassadører byder velkommen i Grunwalds Have

28. februar 2025 var der indflytning i Boligselskabet AKB, Københavns nye ungdomsboliger, Grunwalds Have på Østerbro. En håndfuld ambassadører, som var flyttet ind før tid, stod klar med kaffe, smil og hjælpende hænder til at tage imod deres nye naboer.

Ambassadørerne i Grundwalds Have
På billedet ses fire af de fem ambassadører i Grunwalds Have. Fra venstre: Sigurd, Louise, Silja og Storm

Boligselskabet AKB, København har gode erfaringer med at bruge ambassadører i forbindelse med indflytning i nybyggeri. Senest var det på Papirøen i København, hvor familier og unge skulle bo sammen og dele fællesområder, og nu er turen så kommet til Grunwalds Have, hvor ambassadørordningen skal hjælpe 56 studerende med at få hverdagen til at fungere i de nye boliger.

Hvad er en ambassadør?

En ambassadør er en slags tutor, der flytter ind i boligafdelingen før de andre beboere. De kan dermed både hjælpe driften med at finde fejl og mangler i byggeriet og de nye beboere, når de flytter ind. På indflytningsdagen byder de velkommen og hjælper med at udfylde fejl- og mangellister, ligesom de står til rådighed, hvis der er spørgsmål. Dermed undgås forvirring, og opkald til driften kan minimeres.

Et stærkt femkløver

Sigurd, Louise, Silja, Storm og Kirsten er blevet udvalgt på baggrund af en motiveret ansøgning, som har vist deres engagement og ønske om at bidrage til fællesskabet. De fem ambassadører flyttede ind to uger før de andre beboere, og skal hjælpe med at skabe de bedste rammer for, at Grunwalds Have bliver et godt sted at bo.

Det gør de ved at tage initiativer til aktiviteter, der skal hjælpe det nye naboskab godt på vej. Det er der behov for i en ny afdeling, hvor kulturer og traditioner ikke er blevet dannet endnu. De hjælper også med det forberedende arbejde til første afdelingsmøde. Som tak for deres hjælp får de første måneds husleje betalt.

Ambassadørerne i Grundwalds Have
De sidste detaljer vedrørende indflytning gennemgås sammen med ejendomsleder Dion Madsen og specialkonsulent Iben Sandra Svensson fra KAB. Humøret er i top.

Driftens forlængede arm

Fordi ambassadørerne bor i boligerne og bruger fællesområderne, inden de andre flytter ind, kan de støde på udfordringer, som kan være nyttig viden for de andre beboere. Fx har Silja opdaget, at hvis man lægger en mønt i vaskemaskinen, mens lågen er lukket, kan man ikke åbne den igen, men må gennemføre vasken med en tom tromle. 🙄 Og Louise har opdaget, at routeren til hendes gamingcomputer ikke kan sidde i stikket i tekniskskabet, men skal tilsluttes via en forlængerledning pga. pladsmangel.  

Dion Madsen, ejendomsleder for Østerbrogade 95, er glad for ordningen.

“Ambassadørerne har været en stor hjælp. De opdagede for eksempel, at vandet i hanen smagte lidt salt. Det viste sig, at blødgøringsapparatet sendte for meget salt ud i systemet, så det fik vi hurtigt rettet,” fortæller Dion og fortsætter:

“De fandt også ud af, at det tog cirka en dag, før gulvvarmen nåede den ønskede temperatur. På indflytningsdagen besvarede de mange spørgsmål fra de nye beboere, hvilket var en stor hjælp for os.”

Fælles faciliteter og adgangsforhold gennemgås en sidste gang.

Fælleslokale ikke festlokale

En af de beslutninger, ambassadørerne har truffet, vedrører adgangen til fælleslokalet og reglerne for dets brug. Skulle der være én fælles nøgle, som kunne afhentes efter behov, eller skulle beboernes individuelle husnøgler (56 stk.) kodes, så alle kunne låse sig ind i lokalet? Diskussionen er vigtig, da lokalet ikke må bruges til fester, og der skal være ro efter kl. 22.00. De almene ungdomsboliger i Grunwalds Have er en del af en grundejerforening, og reglerne skal sikre, at alle beboere kan bo tæt sammen uden at blive generet af støj.

Louise har oprettet en fælleskalender via Calender.online,
hvor de unge kan booke fælleslokalet til privat brug.

Ambassadørerne besluttede sammen med ejendomsleder Dion Madsen at starte med en tillidsbaseret model, hvor de unge får adgang til fælleslokalet med deres egen husnøgle. Efter en periode vil de evaluere, hvordan det er gået, og om der eventuelt skal strammes op på reglerne. De blev også enige om, at fælleslokalet gerne må bruges til privat brug.

En gruppe med fællesskabs-superkræfter

De fem ambassadører har allerede mange idéer til, hvilke aktiviteter de vil igangsætte sammen med deres naboer. Idéerne deler de i en lukket Facebook-gruppe, hvor de selv og ejendomsleder, Dion Madsen, er administratorer. Det er også i denne gruppe, at alle kan stille spørgsmål og hjælpe hinanden.

Storm vil starte en løbeklub og ønsker sig et bordtennis-, billard- eller bordfodboldbord til fælleslokalet. Louise vil planlægge en årlig sommerfest på tagterrassen, så alle beboere kan lære hinanden at kende. Silja vil arrangere en tøjbyttedag, som styrker fællesskabet og støtter klimaet, Kirsten har planer om fællesmiddage, brætspils-, film- og læsningsaftener, og Sigurd vil arbejde for en aktiv bestyrelse, hvor alle føles sig velkomne.

Om Grunwalds Have

De 56 almene ungdomsboliger er en del af et større byggeri, som også tæller 166 private boliger (AP Ejendomme) og en ny øvesal til Østre Gasværk Teater. Byggeriet er gennemført i en delegeret bygherremodel med NRE Group som udvikler.

Læs også:
Byggeri på Østerbro opkaldes efter Morten Grunwald
Rejsegilde for 56 almene ungdomsboliger på Østerbro

Seneste nyt

Andre læste også